De ce apare acneea ?
De cele mai multe ori acneea este rezultatul porilor infundati. Este o afectiune a epidermei aparuta ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee. Cel mai mare numar de glande sebacee se gaseste pe fata, gat si spate. Aceste glande produc o substanta uleioasa numita sebum, care ajuta pielea sa fie impermeabila si o impiedica sa se usuce.
Desi acneea nu este cauzata de infectii, acestea pot inrautati situatia. Astfel, acneea este rezultatul unor factori multipli precum celulele de piele moarte, sebumul in exces, inmultirea bacteriilor si o componenta hormonala.
Acneea impacteaza negativ viata sociala
Acneea nu cauzeaza numai un disconfort fizic, ea poate avea un impact major si asupra vietii sociale. Mai ales asupra tinerilor, foarte preocupati de aspectul lor fizic. In astfel de situatii ei se pot simti stanjeniti, tind sa evite contactele vizuale, se retrag si pot ajunge chiar sa se izoleze. Din teama de a nu fi respinsi si evaluati negativ, tind sa ezite sa interactioneze, mai ales cu persoane de sex opus, pentru ca se simt neincrezatori.
Igiena corecta a fetei, importanta in tratarea acneei
Un ten curat respira si este mai luminos. Acesta trebuie curatat atat dimineata, cat si seara cu o lotiune speciala pentru tipul de ten pe care il ai. Evita sapunul, oricat de fin ar fi, tot usuca pielea fetei. Apoi, aplica o lotiune tonica si hidrateaza pielea cu crema. De preferat ar fi ca aceste produse pentru ingrijire sa fie recomandate de medical dermatolog.
Apoi, pentru a mentine igiena fetei este important sa schimbi de doua ori pe saptamana asternutul. Pe fata de perna raman microbi, se transpire si tocmai de aceea este essential sa o speli des la temperaturi cat mai ridicate. In plus, pernele si patura trebuie scuturate si aerisite zilnic pe geam pentru a indeparta macar o parte din microorganismele adunate.
Dr. Anca Dobos, medic primar dermato-venerologie, ne sfatuieste: “Atunci cand acneea se inrautateste in ciuda mentinerii igienei locale este bine sa mergem la dermatolog”.
Tratamentul, un element cheie pentru inlaturarea cosurilor
“Fiecare tratament se individualizeaza si raspunde diferit, de aceea si rezultatele pe acelasi tip de acnee pot fi diferite de la individ la individ, in functie de factori generali, hormonali, genetici sau constitutionali.
Tratamentul este unul complex si se individualizeaza in functie de forma clinica, extinderea, vechimea, tratamentele anterioare sau dupa varsta pacientului. Astfel, ca paleta de tratament cuprinde: antibiotice locale sau generale, bactericide locale, hormone sau retinoizi. Toate acestea se iau numai sub directa indrumare a medicului” ne mai explica dr. Anca Dobos.
Printre cele mai noi tratamente puse la dispozitia pacientilor se numara: laserele chirurgicale si terapia cu lumina (IPL, UV sau LED). Aceste tratamente nu au efecte secundare si se pot repeta ori de cate ori este nevoie. In acest fel, ramane la alegerea medicului dermatolog daca mai adauga solutii locale sau tratamente cu tablete pe cale generala.
Costul unei sedinte de IPL (LuminaIntensPulsata) este de 125 de euro pe sedinta, iar tratamentele dermatologice sunt procedure standardizate deci beneficiile cat si efectele secundare sunt mult mai previzibile. Si costurile si tratamentele se individualizeaza de la caz la caz.