1. Nasul infundat
Atunci cand esti racita si ai nasul infundat, esti fortatat sa respiri pe gura. Acest lucru usuca tesutul din cavitatea bucala si reduce productia de saliva - care nu doar ca indeparteaza resturile de mancare, ci si neutralizeaza acidurile si actioneaza ca un antiseptic, ce tine bacteriile la distanta. Cu cat ai mai putina saliva in gura, cu atat apar mai multe bacterii si creste riscul unui miros neplacuta. Un remediu usor si la indemana este mestecatul de guma, care creste productia de saliva.
2. Bomboanele si jeleurile
Atunci cand mananci dulciuri lipicioase, ca jeleurile sau anumite tipuri de bomboane, bacteriile se "hranesc" cu zaharul si se raspandesc in toate zonele cavitatii bucale - inclusiv in unele greu de ajuns, ca spatiile dintre dinti. Dentistii recomanda ciocolata ca o alternativa mai sanatoasa decat jeleurile si bomboanele. Se pare ca aceasta se dizolva relativ rapid si are mai putin zahar decat alte dulciuri. De asemenea, contine o cantitate mica de calciu, care protejeaza smaltul dintilor.
3. Apa de gura
Multe tipuri de apa de gura contin alcool - uneori chiar in cantitate de 27% - care usuca gura, lasand in urma un gust statut dupa ce dispare gustul mentolat. Cauta branduri care contin putin sau deloc alcool.
4. dieta bogata in proteine
Daca consumi o dieta bogata in proteine, corpul tau trebuie sa le metabolizeze. Astfel se creeaza un produs secundar al amoniacului, eliberat de corp in respiratie. In afara de acest lucru, coprul mai secreta si niste molecule numite ketoni, care determina respiratia sa miroase a ceva putred.
5. Bacteriile gram-negative
Dintre toate bacteriile care se gasesc in gura ta, cele mai urat mirositoare sunt cele numite gram-negative. Acestea produc niste compusi care miros a sulf, dar au, de asemenea, si un strat de celule in plus, care le face greu de indepartat. Aceste bacterii aerobe se ascund sub linia gingiei, dar si in micile crevase de pe limba. Pentru a le indeparta poti folosi atat dentara, dar mai ales iti poti peria limba. Acest lucru se pare ca reduce respiratia proasta cu 70%. Dentistii iti recomanda sa iti periezi intreaga limba, dar mai ales partea din spate, unde exista mai multe papile si, de asemenea, partea interioara a obrajilor.
6. Anxietatea
Inima iti bate, palmele iti transpira si ai gura uscata. Cum am spus si mai sus, lipsa salivei din gura determina inmultirea bacteriilor si, deci aparitia mirosului neplacut. Respira adanc si nu uita sa iei cateva guri mici de apa.
La final, un sfat: daca vrei sa eviti respiratia urat mirositoare fara sa renunti la un fel de mancare ce contine ursturoi, solutia este sa bei un pahar cu lapte. Cercetatorii au descoperit ca laptele scade concentratia compusilor care sunt raspunzatori cu mirosul usturoiului. Se pare, de asemenea, ca laptele integral e mai indicat decat cel degresat, datorita grasimii care absoarbe mirosul.