In epoca moderna, majoritatea mamelor alapteaza dupa cezariana. Este adevarat insa ca pornirea lactatiei nu se face la fel ca dupa o nastere naturala. Dupa o cezariana, mama si copilul au neparata nevoie sa fie ajutati pentru initierea procesului alaptarii. Deoarece mamei i se administreaza calmante si somnifere dupa operatie, aceasta nu va reusi sa alapteze exclusiv la san dupa nastere iar bebelusul va fi hranit si cu biberonul, ceea ce va face continuarea alaptarii la san mai dificila.
Cu toate acestea alaptarea dupa o nastere cezariana este posibila si se face cu succes atata timp cat mama si bebelusul beneficiaza de mai multa atentie din partea personalului medical specializat. Rolul unui consultant in alaptare este foarte important si poate face diferenta de cele mai multe ori, acesta fiind la dispozitia mamei atat cu sfaturi teoretice cat si cu detalii tehnice practice si sprijin psihologic.
Cel mai important este ca femeia care naste prin cezariana sa puna bebelusul la san mult mai des decat cea care naste natural. Consultantii in alaptare vor fi alaturi de mama pentru a-i explica care este pozitia corecta. Bebelusul este pozitionat corect la san atunci cand a apucat sanul avand gura foarte larg deschisa, cu gingia de jos foarte mult sub baza mamelonului, pe areola. In aceasta pozitie, bebelusul preseaza sinusurile, adica locul unde se colecteaza laptele, ca sa traga laptele din san. Daca in loc de acest mod apuca doar de mamelon, copilul nu preseaza pe sinusuri si nu va putea trage laptele ci doar “mesteca” din sfarc. Daca situatia aceasta dureaza mult si se repeta, apar rani, inflamatii, nemultumirea bebelusului, etc.
Dr. Michel Odent explica cum hormoni diversi eliberati de mama si fat in timpul nasterii au un rol specific in interactiunea mama bebelus si in inceperea lactatiei. Endorfinele care se elibereaza in mod normal dupa o nastere naturala cu travaliu influenteaza producerea prolactinei, care are cel mai important rol in producerea secretiei lactate. Dupa o operatie cezariana eliberarea acestor hormoni este mai lenta si astfel alaptarea se face mai dificil.
Mai multe detalii pe acest subiect vor fi oferite la conferința sustinuța de Dr. Michel Odent pe 1 octombrie 2012 la Bucuresti. Evenimentul este organizat de MedLife alaturi de Leaganul Vietii si Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare, cu sprijinul Chicco și in parteneriat cu Alpha Bank, Apa Nova, Avon Baby, Dorna, Stem Sure; fiind recomandat de PRO TV – emisiunea “Ce se intampla doctore?”, revista “Ce se intampla doctore?”, și susținut de grupul Mediafax, The One, Gandul, Depici.ro, Sexgen.ro.