Singurele modificări față de forma anterioară a calendarului vizează vaccinul DTPa recomandat la 14 ani și vaccinarea gravidelor.
Primele 24 de ore – Vaccin hepatitic B (Hep B) / în maternitate
2-7 zile – Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) / în maternitate
2 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B – hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și Vaccin pneumococic conjugat / medicul de familie
4 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B – hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și Vaccin pneumococic conjugat / medicul de familie
11 luni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B – hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și Vaccin pneumococic conjugat / medicul de familie
12 luni – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) / medicul de familie
5 ani – Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) / medicul de familie
6 ani – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / medicul de familie
14 ani – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (DTPa) / medicul de familie
În calendarul anterior, cuprins în ordinul ministrului Sănătății nr. 377/2017, la 14 ani era recomandat “Vaccin diftero-tetanic pentru adulţi/ vaccin diftero-tetano-pertussis acelular”.
Calendarul prevede că, în situaţia în care vaccinul hepatitic B nu este disponibil pentru administrare în primele 24 de ore de la naştere, copiilor născuţi din mame AgHBs pozitive li se va aplica temporar următoarea schemă de vaccinare, prin medicul de familie:
6 săptămâni – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – doza I
30 de zile de la prima doză – doza II
30 de zile de la a doua doză – doza III
În ceea ce privește vaccinarea grupelor populaționale la risc, noul ordin păstrează cele mai multe prevederi anterioare, singura modificare fiind în cazul gravidelor.
Astfel, noul ordin prevede doar vaccinul DTPa, în timp ce ordnul nr. 377/2017 indica “vaccin diftero-tetanic pentru adulţi (dT) sau Anatoxină tetanică adsorbită (VTA) în situaţiile în care dT nu este disponibil”.
Vaccinarea anti-HPV rămâne recomandată pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani, la solicitarea părinților, vaccinul gripal este recomandat pentru grupele populaționale la risc stabilite de Organizația Mondială a Sănătății ( personal medical, bolnavi cronici, bătrâni și femei gravide), iar vaccinul ROR trebuie aplicat contacților din focar.
Alte vaccinări aprobate de Ministerul Sănătăţii şi aplicabile în situaţii epidemiologice deosebite sau în urgenţe de sănătate publică de importanţă internaţională vizează persoane cu susceptibilitate crescută, indiferent de antecedentele vaccinale sau de boală infecţioasă (campanii de tip catch-up, mopping-up sau follow-up), personalul din cadrul instituţiilor cu reţele sanitare proprii care desfăşoară misiuni la frontieră sau în afara graniţelor ţării, imigranţi, refugiaţi, azilanţi.