Când te-ai distrat ultima dată? Ce trebuie să faci ca să ai mereu zâmbetul pe buze!


Trăim într-o lume din ce în ce mai competitivă și intensă, în care cariera, familia și mediul online sunt în competiție pentru timpul din viața noastră. 

Tag-uri: #fericire #zambet

În plus, suntem copleșiți de sfaturi despre cum să mâncăm o dietă echilibrată, să dormim destul sau să facem mișcare, pentru a duce vieți sănătoase. Însă toate aceste cerințe lasă prea puțin timp pentru distracție și activități relaxante, care sunt la coada listei de priorități.

Specialiștii ne avertizează însă că distracția joacă un rol crucial în sănătatea mintală.

Deși poate părea un răsfăț sau o întreprindere trivială, distracția e un element foarte important al dezvoltării și sănătății noastre mintale. Toate mamiferele se joacă, și nu e doar o coincidență, specialiștii dovedind că e o activitate cu avantaj evolutiv, cu rol în dezvoltarea cognitivă, socială și fizică. Distracția e definită ca timp petrecut în mod voluntar, făcând lucruri care nu au legătură cu munca sau responsabilitățile noastre si care oferă plăcere, fără să aibă alte urmări negative.
 
„Distracția a fost privită timp de sute de ani un lux și nu o necesitate. Pentru mulți este o pierdere de timp! Însă în această perioadă în care stresul și viteză cu care ne trăim viață, a ajuns la un maxim istoric, relaxarea și distracția devin însă obligatorii. Ele sunt cele mai bune „vaccinuri” împotriva depresiei, anxietății și a bolilor psihice în general. Activitățile distractive îmbunătățesc funcționarea cerebrală, refac structura neuronală și astfel ne cresc eficiența altor activități, considerate productive„ ne declară Dr Gabriella Bondoc, de profesie medic psihiatru.
 
Distracția ne îmbunătățește viața în nenumărate moduri, demonstrate de oamenii de știință:

- persoanele care se distrează în mod regulat au un nivel de satisfacție ridicat în legătură cu viața lor, o funcționare fizică și psihologică mai bună decât cei care nu includ distracția în rutina zilnică;

- ne protejează de evenimentele stresante, pe care le tolerăm mai ușor;

- are un efect marcant asupra depresiei, fie ca intervenție la persoanele care sunt diagnosticate, fie ca măsură preventivă;

- ne ajută să ne recuperăm după o perioadă stresantă, oferind oportunități să ne refacem resursele epuizate;

- induce emoții pozitive și reduce stresul resimțit, fiind asociată cu niveluri scăzute de cortizol (hormonul stresului), care în cantități prea mari poate cauza dureri de cap, anxietate, depresie, creștere ponderală și tulburări de concentrare și memorie.

- este asociată cu o greutate și tensiune arterială mai mici.


Activități distractive pe care le poți încerca:

1.Dansul

O meta-analiză a examinat efectul terapiei prin dans asupra persoanelor cu afecțiuni fizice sau psihice, precum anxietate, depresie, demență, tulburări alimentare, cancer, poliartrită reumatoidă, și au descoperit că în aproape toate studiile analizate, terapia prin dans a îmbunătățit calitatea vieții și bunăstarea participanților și a redus simptomele de anxietate sau depresie. Dansul, ca terapie sau ca hobby, are un efect benefic asupra organismului prin mai multe mecanisme:

- neurochimic: ca orice formă de activitate fizică, atunci când dansăm se eliberează endorfine, care ne dau o stare de bine.

- apropierea fizică: atingerea este vitală pentru bunăstarea noastră, și are un efect anesteziant, calmant, micșorând pulsul și tensiunea arterială;

- relațional: sincronizarea cu alte persoane este esențială în dezvoltarea relațiilor sociale, iar dansul este o activitate care stimulează cooperarea.

2.Activitățile creative

Fie că e vorba de pictat, tricotat, gătit o rețetă nouă sau cântat, creativitatea este asociată cu o îmbunătățire a stării emoționale și un entuziasm crescut. Activitățile creative sunt asociate cu o stare de flow, de imersie totală și delectare în acțiunea întreprinsă, având un efect pozitiv asupra senzației de fericire. În plus, creativitatea vine ca un antidot la rutina zilnică, care uneori devine plictisitoare.

3.Vacanțele

Deși presupun o investiție financiară mai importantă, beneficiul vacanțelor este pe măsură, și poate dura multe săptămâni, sau chiar luni după încheierea acestora. Pe lângă pauza de la factorii de stres de acasă, călătoritul este o sursă bogată distracție și de experiențe pozitive, interculturale, de învățare. În plus, o vacanță diminuează anxietatea și îmbunătățește somnul, ceea ce are un impact semnificativ asupra stării de bine generale. Atunci când revenim acasă după o vacanță, suntem odihniți, mai optimiști și pregătiți să facem față provocărilor care ne așteaptă.

4.Râsul

Poate suna simplist, dar râsul e la îndemnâna oricui și are efecte extraordinare asupra sănătății fizice și psihice:

- relaxează corpul și eliberează tensiunea;

- potențează răspunsul imun, făcându-ne mai rezistenți la contactarea de boli contagioase;

- stimulează eliberarea de endorfine, hormonii bunăstării, care diminuă durerea și determină o stare de euforie;

- protejează inima, îmbunătățind circulația și previne infarctul sau alte afecțiuni cardiovasculare;

- îmbunătățește starea generală, fiind un antidot pentru emoții negative precum furie, tristețe sau frică;

- contribuie la o atitudine optimistă, care reduce stresul sau anxietatea cauzate de situații dificile.


Pentru a râde mai mult, începe prin a zâmbi, acesta fiind primul pas către o doză sănătoasă de râs. Uită-te la comedii, mergi la show-uri de stand-up, joacă-te cu copii și animale, fă glume, pentru a crea mai multe oportunități pentru a râde.

5. Fă ceva care îți place și la care ești bun

Munca e o sursă importantă de stres în viețile noastre, provocând adesea anxietate sau sindrom de burnout. Întrucât ne petrecem o mare parte din viață la muncă, dacă aceasta nu ne aduce bucurie, e important să compensăm prin activitățile din timpul liber. Acestea pot să ne ofere sensul pe care îl căutăm, să ne îmbunătățească stima de sine, și să ne ofere motivația care ne lipsește.

6. Sportul în echipe

Sportul este consacrat ca o sursă importantă de beneficii pentru sănătatea noastră, atunci când e practicat ca un hobby fiind o ocazie de a practica mișcare și de a ne relaxa, fără presiunea rezultatelor. Cu atât mai mult, spre deosebire de mișcarea individuală, experiența e mai distractivă pentru că echipa înlesnește senzația de comunitate și coeziune, favorizează formarea de legături cu coechipierii, iar emoțiile pozitive sunt sporite de grup, în timp ce acelea negative devin mai ușor de suportat datorită sprijinului celor din jur. Opțiunile sunt și ele foarte multe: de la fotbal, cel mai popular sport din România, la volei, handbal, sau baschet. 


7. Petrece timp în natură

Plimbatul este un obicei sănătos, dar contează și unde ne plimbăm. Studiile arată că mediul natural este unul extrem de benefic pentru sănătatea noastră psihică, ceea ce nu e surprinzător, ținând cont că spațiile urbane pline de beton în care locuim sunt contrastante cu originile speciei noastre. Chiar dacă nu ești tipul aventuros, natură poate însemna și parcul din spatele blocului. Plimbatul în natură e o metodă ieftină și la îndemână de a ne relaxa și simți bine, cu rezultate imediate:

- reducerea stresului și a ruminației (gândurile recurente, negative);

- îmbunătățirea concentrării;

- creșterea creativității;

- îmbunătățește calitatea somnului, având efecte asupra ceasului biologic.

8.Mindfulness

Deși e practicată încă din Antichitate în Orient, meditația a fost introdusă în Vest abia secolul trecut, iar efectele sale asupra sănătății, demonstrate științific, au dus la popularizarea rapidă a acesteia. Meditația e un termen umbrelă, ce reunește o serie de activități întreprinse pentru a ajunge la o stare superioară de conștiență, dintre acestea făcând parte mindfulness.

Mindfulness reprezintă concentrarea pe prezent și trăitul în momentul de față. Respirația e folosită cel mai des pentru a ne ajuta să ne ancorăm în aici și acum, dar orice obiect sau activitate pot deveni material pentru practica mindfulness: mâncatul, băutul unei cești de ceai cald, curățenia.
Dacă ești începător, te poți înscrie la un curs de mindfulness, precum cel organizat de Clinica Hope, Mindfulness la purtător , sau să asculți înregistrări online, de meditație mindfulness ghidată. Însă cu timpul, vei putea practica singur, ideal, ca parte din rutina ta zilnică.

9.Ieșitul cu prietenii

•    Singurătatea și izolarea sunt extrem de nocive pentru sănătatea mintală, putând cauza depresie, dependență, probleme de somn sau Alzheimer. Trecem printr-o epidemie a singurătății, Regatul Unit instituind chiar un Minister al singurătății, pentru a combate acest fenomen. Conexiunile puternice și timpul de calitate petrecut cu cei dragi au un rol protector împotriva sentimentului de alienare. Așadar, asigură-te că aloci suficient timp activităților distractive cu prietenii.

10.Cititul

Cititul e o activitate imersivă care ne poate oferi o pauză bine-meritată de la grijile și responsabilitățile vieții de zi cu zi. Dar beneficiile cititului sunt mai importante de atât, existând practica recentă a biblioterapiei, în care specialiștii te ajută să explorezi relația ta cu cărțile, și îți fac recomandări de lectură care te pot ajuta să răspunzi la întrebările existențiale care te presează, dar și să găsești consolare la problemele cu care te confrunți și emoțiile pe care le simți.
Fie că te ajută sau nu să găsești răspunsuri la întrenări presante, cititul e o activitate plăcută, care ne face mai empatici, mai creativi și mai flexibili.
 

related posts

Modifică setările cookies