Care dintre vaccinurile anti-Covid este mai bun?


La acest moment, există câteva vaccinuri care s-au dovedit eficiente în lupta contra Covid-19.


La ora actuală, umanitatea este afectată de infecția cu noul coronavirus, iar una dintre cele mai importate arme de combatere a acestui virus sunt vaccinurile. 

Cum știm dacă vaccinul este sigur? Este prima și cea mai importantă întrebare pe care oamenii de știință și-o pun în momentul în care creează și testează un nou vaccin sau tratament.

Studiile de siguranță încep în laborator, cu teste și documentări pe celule și animale, înainte de a începe studiile clinice cu oameni. 

Teste implică un număr mare de voluntari: jumătate primesc vaccinul și cealaltă jumătate - un placebo. Nici oamenii de știință nici participanții nu știu din care grup fac parte, pentru a se evita viciile de procedură. 

Toate descoperirile sunt verificate independent și separat. 

Chiar dacă vaccinul anti-Covid a fost creat în viteză, asta nu înseamnă că a sărit vreunul dintre acești pași. 

De exemplu, testele pentru vaccinul Oxford/AstraZeneca au fost sistate la un moment dat pentru a investiga de ce unul dintre participanți au murit. Au fost reluate după ce a fost clar că decesul nu avea legătură cu vaccinul. 

După aprobare, vaccinul este în continuare verificat pentru a elimina riscul apariției efectelor secundare. 

 

Ce conțin vaccinurile?

Unele dintre ele conțin chiar virusul care a declanșat pandemia, într-o formă slăbită. 

Vaccinul Oxford AstraZeneca folosește un virus inofensiv, modificat pentru a semăna cu Sars-Cov-2 - virusul care determină Covid-19.

Vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna folosesc bucăți de cod genetic pentru a provoca o reacție imună și se numesc vaccinuri de tip ARNm. 

Acestea nu au impact asupra celulelor umane, ci oferă organismului instrucțiuni pentru a-și întări imunitatea la Covid. 

Unele vaccinuri conțin proteine din coronavirus. 

Câteodată, vaccinurile conține și alte ingrediente, precum aluminiu, care le fac mai stabile sau mai eficiente. 

 

Dacă se face o comparație între vaccinurile care s-au dovedit cele mai eficiente în lupta contra Covid-19, reiese că:

Oxford AstraZeneca (Marea Britanie) - eficient în proporție de 60-92%, dar poate fi păstrat la temperatura normală a frigiderului. Conține virus modificat genetic.

Moderna (Statele Unite) - eficient în proporție de 95%. Trebuie păstrat la minus 20 de grade Celsius, timp de șase luni. Conține ARN (o parte din codul genetic al virusului)

Pfizer/BioNTech (Statele Unite/Germania) - eficient în proporție de 95%. Trebuie păstrat la minus 70 de grade Celsius. Conține ARN (o parte din codul genetic al virusului)

Gamaleya/ Sputnik V (Rusia) - eficient în proporție de 92%, dar poate fi păstrat la temperatura normală a frigiderului. Conține virus modificat genetic.

related posts

Modifică setările cookies