Melanomul reprezinta forma cea mai agresiva a cancerului de piele. Poate aparea oriunde pe suprafata corpului, frecvent in piele aparent sanatoasa, dar si pe leziuni precanceroase, cum sunt nevii nevocelulari pigmentari (alunitele).
De aceea este indicata autoexaminarea periodica a pielii, cel putin o data pe luna, pentru a depista eventuale leziuni aparute pe piele sau modificari care au aparut la nivelul alunitelor, ce sugereaza transformare maligna: cresterea alunitei in suprafata sau in plan vertical, modificari de culoare, asimetrie, margini neregulate, prezenta ulceratiei sau a sangerarii, senzatie de prurit sau usturime. Orice modificare suspecta la nivelul pielii trebuie examinata de catre medic.
De asemenea, este necesar un control anual al alunitelor la persoanele care prezinta in familie antecedente de melanom malign, la persoanele care lucreaza in aer liber, la persoanele care prezinta un numar mare de alunite pe corp sau relateaza traumatisme suferite de alunitele anormale.
Factorii genetici implicati in producerea melanomului nu pot fi modificati sau eradicati, dar este posibila reducerea semnificativa a riscului dezvoltarii melanomului respectand cateva reguli simple legate de expunerea la soare si de protectia cu cremele adecvate.