Mai mult, daca citesti eticheta unor astfel de produse, vei observa ca majoritatea au trecuta acum impotriva razelor UVA si razelor UVB. Ai zice: "Super! Ne protejeaza si de UVA si de UVB"! Dar stii care sunt diferentele dintre acestea doua? Si care sunt mai nocive?
Iata principalele caracteristici ale razelor UVA si ale razelor UVB si felul in care va afecteaza pielea:
UVA, pericolul invizibil
Razele UVA sunt cele care, desi nu provoaca arsuri pielii, penetreaza in straturile mai adanci ale acesteia, avand efecte nocive pe termen lung. Au aceeasi intensitate, indiferent de anotimp si de starea vremii. Nu conteaza daca cerul este senin sau sunt nori. Neprovacand arsuri, multa lume ar spune ca nu sunt periculoase. Complet gresit! Chiar daca pielea este bronzata, aceasta absoarbe razele UVA, care in timp distrug fibrele de colagen si elastina. Rezultatul – o piele aspra, uscata, riduri profunde, aparitia petelor inestetice pe corp.
UVB, arsuri si melanom
Razele UVB sunt responsabile cu arsurile la nivelul pielii si pot cauza melanomul ( cancerul de piele). Cu toate ca o parte dintre radiatii sunt absorbite de stratul de ozon si de nori, acestea sunt in continuare un adevarat pericol.
Ce ne ramane de facut? Folosirea unei creme speciale, cu un factor de protectie cat mai ridicat, care sa diminueze efectele razelor UVA si UVB si evitarea expunerii pielii la soare in momentele critice ale zilei sunt reguli care trebuie urmate cu sfintenie.