Ce cred românii despre vaccinuri și vaccinare. Ultimul studiu a fost dat publicității


România este una dintre țările cu cel mai scăzut grad al imunizărilor obligatorii din Europa Centrală și de Est. Neîncrederea în vaccinuri a sporit  în rândul populației, ca urmare a înmulțirii campaniilor anti-vaccinare.


INSCOP Research a făcut publice datele celui mai recent sondaj de opinie, realizat la nivel național în perioada 21 ianuarie – 11 februarie 2019. Respondenții, în număr de 2.115, au fost chestionați la domiciliul lor, iar rezultatele studiului arată o neîncredere crescândă a românilor în vaccinuri.

Conform sondajului, doar 54,9% dintre respondenți sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, în timp ce 28,7% dintre cei chestionați consideră că vaccinarea este o problemă complicată şi trebuie evaluată de la caz la caz. În același timp, 10,3% dintre respondenți spun că riscurile sunt mai mari decât beneficiile vaccinării. 

Femeile, respondenții cu vârsta cuprinsă între 35-49 de ani, cu educație medie, care au copii sub 18 ani, rezidenții din mediul rural și cei din Banat, Crișana și Maramureș consideră într-o măsură mai ridicată decât celelalte categorii că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

62,7% dintre cei care au răspuns la întrebări sunt de acord cu ideea vaccinarii obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1% dintre cei chestionați sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară. Puțin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Referitor la vaccinarea antigripală, aproximativ 80% dintre cei chestionati nu s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta împotriva gripei sezoniere.

În contextul în care în multe țări dezvoltate vaccinarea este obligatorie pentru ca un copil să fie primit la grădiniță sau școală, respondenții au fost întrebați dacă sunt de acord ca vaccinarea să fie obligatorie în acest caz și în România. 62,7% au răspuns afirmativ, în timp ce 24,4% și-au exprimat deazacordul. Procentul celor care nu au vrut să ofere niciun răspuns este de 12,9%. Un procent foarte ridicat (81,1%) dintre cei chestionați este de părere că vaccinarea copiilor este necesară. Doar 8,1% aleg varianta contrară, în timp ce 10,8% nu știu sau nu răspund.

Vaccinarea, decizia grea a părinților. Ce spun medicii

 

Sondajul de opinie la nivel național a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Studiul a fost comandat de Societatea Națională de Medicina Familiei și proiectat cu sprijinul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București și al Societății Române de Microbiologie.

  • Ce cred românii despre vaccinuri și vaccinare. Ultimul studiu a fost dat publicității

related posts

Modifică setările cookies