”Sindromul ovarului polichistic (SOP) se manifesta printr-un dezechilibru hormonal ridicat: organismul produce hormoni masculini in exces, iar raportul LH/ FSH este anormal de mare. LH (hormonul luteinizant) si FSH (hormonul foliculostimulant) sunt hormoni gonadotropi femini cu un rol esential in reglarea ciclului menstrual si in evolutia normala a procesului de reproducere.
In cazul SOP, eliberarea ovulelor de catre ovare (ovulatia) se produce mai rar decat in mod normal sau ovarele nu mai elibereaza ovule (anovulatie). In absenta ovulatiei, ciclul menstrual este neregulat sau absent.”, explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center.
Cauzele sindromului nu sunt cunoscute, dar cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o serie de factori care ar favoriza aparitia acestei afectiuni: nivelul ridicat de insulina, hormonul luteinizant care stimuleaza ovarele sa produca pe langa insulina si testosteron, factorii ereditari si greutatea.
Semne si simptome ale sindromului ovarului polichistic
O serie de semne si simptome, cu diferite grade de severitate, legate de sistemul reproducator precum si functiile endocrine si metabolice, sunt prezente la dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice. Semnele de inceput, care ar trebui sa te trimita la un control de specialitate, sunt constituite de tulburarea vizibila a menstruatiei: numar redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absenta acestora pe o perioada lunga de timp (amenoree). De asemenea, durerile pelviene la mentruatie se accentueaza.
Un alt simptom prezent este reprezentat de cresterea pilozitatii in zone precum fata, piept, abdomen, spate, degete (hirsutism), cauzata de cresterea nivelului de hormoni masculini. O incidenta crescuta o au si simptome precum dezvoltarea acneei, pielea grasa, matreata, cresterea in greutate si chiar obezitatea.
Ce boli sunt favorizate de SOP?
Netratat la timp, SOP poate duce la infertilitate, care apare ca rezultat al absentei ovulatiei. Exista insa cazuri in care femeile afectate de acest sindrom pot ramane insarcinate, situatie in care este nevoie de monitorizare continua din partea medicului specialist deoarece ele se supun in continuare altor riscuri, precum avortul spontan si diabetul gestational (din cauza nivelului ridicat de insulina).
Raportul crescut dintre estrogen si progesteron din organism, care apare si in cazul ovarelor polichistice, este factorul de risc cel mai frecvent de aparitie a cancerului endometrial. Acesta se manifesta prin inmultirea necontrolata a celulelor de la nivelul endometrului (mucoasa uterina). Descoperit la timp, are o rata de vindecare de 90%.
De asemenea, SOP creste riscul de hipercolesteromie, hipertensiune arteriala, apnee in somn, boli cardiovasculare si diabet (1 din 10 femei este diagnosticata cu diabet de tip 2 inainte de 40 ani).
Diagnosticul corect - calea catre un tratament eficient
Adesea simptomele par sa nu aiba legatura unele cu altele, de aceea controlul medical va include si un examen pelvian, in timpul caruia ginecologul va fi capabil sa simta chisturile care ar putea fi pe ovare. Odata ce acestea au fost identificate, o ecografie transvaginala va fi efectuata pentru a ajuta medicul sa puna diagnosticul corect. In acest sens, se vor efectua si analize hormonale (testosteron liber, LH, FSH etc).
„Ecografia transvaginala este esentiala in depistarea SOP deoarece depisteaza cresterea in volum a ovarelor, aparitia microchisturilor (numeroase si cu diametrul sub 10mm) dispuse la periferia ovarului (aspect de “margele insirate”), absenta foliculilor maturi la mijlocul ciclului menstrual, cat si modificari ale tesuturilor, precum hiperplazia endometriala.”, a detaliat Dr. Elena Claudia Teodorescu.
Scopul tratamentului se concentreaza pe doua aspecte: ameliorarea simptomelor si prevenirea sau minimalizarea complicatiilor de durata, care pot sa apara la varsta adulta. De cele mai multe ori, tratamentul pentru controlarea simptomelor este medicamentos. Anticonceptionalele sunt o alegere frecventa pentru a regla ciclurile menstruale si pentru a reduce nivelul de hormoni, iar pentru stimularea ovulatiei se apeleaza de obicei la Clomid.
Ca solutie alternativa, preferata in cazurile mai complexe, medicul poate recomanda si tratamentul chirurgical. Acesta consta in interventii laparoscopice speciale (procedura chirurgicala ce foloseste un tub subtire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus in abdomen printr-o mica incizie la nivelul peretelui abdominal si care este folosita pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne). In timpul laparoscopiei, se va apela la indepartarea chisturilor ovariene prin ablatie, cu laser (drilling ovarian) sau prin electrocauterizare (diatermia ovariana).
Pentru femeile care isi doresc sa ramana insarcinate, dar sufera de anovulatie cronica ca rezultat al SOP, iar tratamentul medicamentos nu a avut succes, singura optiune de a avea un copil ramane de cele mai multe ori fertilizarea in vitro.