Ce ne ingrasa cu adevarat?


Marea majoritate a nutritionistilor afirma ca principiul fundamental, regula de aur sau cum vrem sa-i zicem, a slabirii este sa cheltuim mai multe calorii decat inghitim, astfel incat bilantul caloric sa fie negativ. Atunci, corpul, aflat in situatia de a face rost de caloriile necesare de altundeva decat din mancare, va „ataca” rezervele organismului, ajungand, la un moment dat, sa le consume si pe cele de grasime.


E un principiu verificat si ras-verificat in practica, corespunde cu logica bunului-simt si e simplu de inteles pentru oricine. Si totusi… Cercetari recente aduc elemente care cam strica limpezimea privelistii: fara sa zdruncine principiul simplu si clar al bilantului caloric negativ ca o conditie obligatorie a pierderii in greutate, rezultatele acestor cercetari arata ca lucrurile sunt mult mai complexe: ca nu toate caloriile sunt la fel, ca echilibrul metabolic sta sub semnul unor influente subtile si ca, uneori, acestea vin de unde nu te astepti. 

Painea NU ingrasa! Uite cele mai inselatoare 6 mituri despre dieta

Ceea ce nu inseamna ca nu exista speranta; stiind ca lucrurile sunt mai complicate – si in cel fel anume – cei interesati pot evita ca acele influente pacatoase sa le saboteze eforturile de a slabi.

Chimicalele - dusmanii siluetei?

Fara a lua intreaga responsabilitate a modului in care se hraneste de pe umerii consumatorului, numeroase studii recente sugereaza totusi ca nu e vorba numai despre cat mananca oamenii, ci si despre ceea ce mananca si, adesea, despre substante care nici macar nu sunt "mancare". E vorba despre diverse substante prezente in mediul nostru de viata, substante la care suntem, asadar , expusi (cel mai adesea fara sa stim) si care au nelinilstitoarea capacitate de a modifica anumite cai metabolice si de a produce in organismul uman schimbari ce pot avea ca efect cresterea in greutate.

Iata cateva exemple de astfel de substante, calificate drept obezogene - capabile, adica, sa duca la obezitate, chiar in conditiile in care aportul de calorii nu este excesiv - substante prezente peste tot in jur: in ambalajele produselor cumparate de la supermarket, ca si in apa marii.

Fructoza a fost, o vreme, promovata drept o alternativa sanatoasa la consumul de zahar, pana cand lumea stiintifica si-a dat seama ca, departe de a rezolva problemele diabeticilor si ale obezilor, fructoza le putea agrava, ba mai mult, ii putea impinge spre tulburari metabolice si pe non-diabetici sipersoane cu greutate normala.

Fructoza se gaseste in stare naturala in fructe, dar nu acea fructoza este problema noastra, ci cea obtinuta artificial si folosita ca indulcitor, in concentratii mari, in mii de produse alimentare.

Fructoza nu produce o cresterea glicemiei (a cantitatii de glucoza din sange), acesta fiind motivul pentru care, timp de decenii, a fost considerata buna pentru diabetici, caci acestia sufera de o crestere necontrolata a glicemiei. Dar fructoza are un efect pervers - pacaleste creierul sa creada capersoana respectiva nu a mancat cine stie cat (creierul reactioneaza la cresterea concentratiei de glucoza si trimite, in mod normal, un semnal de satietate, avertizand organismul ca a mancat destul si e cazul sa se opreasca). Fructoza inseala aceste mecanisme de control ale organismului, facandu-l sa manance mai mult.

Afla mai multe de pe descopera.ro.

 

 

related posts

Modifică setările cookies