Destul de plastic, spun specialiștii, „o calitate bună a combustibilului este esențială pentru o calitate bună a vieții!”.
„Desigur, felul în care ne alimentăm este determinant atunci când vine vorba despre binele nostru general. Este important să știm ce trebuie să mâncăm în perioade de stres maxim, ce anume trebuie să mâncăm atunci când avem activitate fizică susținută și, dacă tot trecem prin acest lucru acum, ce este corect să mâncăm atunci când este foarte cald afară. În ciuda disconfortului prin care, cu totii, trecem, există câteva măsuri pe care le putem lua, măsuri alimentare care ne vor face să trecem mai ușor peste disconfortul termic”, explică nutriționistul Wasim Nazer.
În proporție mare, meniul nostru ar trebui să fie format din fructe și legume.
Cele mai bune fructe pe timp de caniculă: mere, pere, struguri dulci, pepene verde, pepene galben, piersici, roşii, mandarine, kiwi, cireşe, avocado, caise.
Cele mai bune legume pe timp de caniculă: varză, salată verde, castraveţi, roşii, sparanghel, conopidă, ciuperci, mazăre, ardei, cartofi, dovlecei, morcovi, pătrunjel.
„Alunele sărate sunt bune de consumat vara din două motive: în primul rând pentru că acestea te vor face să consumi cantităţi mai mari de apă, iar în al doilea rând, pentru că datorită conţinutului de sare vei reţine mai multă apă în organism, ceea ce înseamnă că vei fi mai hidratat”, continuă Wasim Nazer.
Desigur că avem și contraindicații. Nutriționiștii ne recomandă să nu consumăm alimente grase, carne de vită, carne de porc, alcool si cafea.
La capitolul băuturi, lucrurile sunt la fel de serioase, iar ca primă recomandare și cea mai importantă este evitarea alcoolului. Fie că este bere, vin, nicio băutură pe bază de alcool nu ajută la hidratare, din contra, efectul său diuretic determină dezhidratarea. Băuturile carbogazoase, “prietenii falși” care conțin zahăr, sunt, de asemenea, interzise.
Lichidele potrivite pe timp de caniculă sunt: limonada, socata, ceaiul de tei cu lămâie, suc de fructe proaspete, ceaiul de busuioc, ceaiul verde, ceaiul de rozmarin, ceaiul de coriandru, ceaiul de sunătoare şi cel de măceşe.
„Un litru de limonadă pe zi te va răcori instant şi îţi va reda toate mineralele pierdute”, spune specialistul.
Sucurile de fructe proaspete trebuie consumate imediat după preparare, pentru a evita efectul oxidării. Sunt indicate sucurile preparate în casă.
„Și, un truc extrem de util pe care-l recomand pacienților mei: pune într-un bol fructe proaspete, de toate soiurile și neamurile, după preferință, și adaugă gheață peste ele. O să fie un desert nemaipomenit de bun și de răcoros!”, conchide Wasim Nazer.
Foto: Shutterstock