Ce să NU faci după ce ai născut


Nașterea este un pas important în viața oricărei femei. Ca mame, vrem să le facem pe toate pentru că simțim că este de datoria noastră ca totul să meargă strună.

Tag-uri:

Pentru că, nu-i așa, viața nu se oprește odată ce a apărut micul omuleț în viața ta. Săptămânile de după naștere sunt printre cele mai prețioase, dar și cele mai dificile.

Producția hormonală este dată peste cap, te dor părți ale corpului de care nu știai, iar starea emoțională a avut zile mai bune. Mai jos sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le faci în primele săptămâni de după naștere.

Nu ignora simptomele care ar putea necesita intervenția doctorului

Poate fi destul de simplu să ne lăsăm propria sănătate pe ultimele locuri în primele săptămâni de sarcină; ne bucurăm să petrecem timp cu cel mic și probabil că ne așteptăm să nu fim în cea mai bună formă imediat după naștere. Totuși, este bine să fii atentă în privința unor semne că lucrurile nu merg în direcția bună. Mai jos sunt principalele semne care ar trebui să te facă să mergi urgent la doctor:

  • Sângerezi mult și trebuie să schimbi absorbantul la fiecare 1-2 ore;
  • Elimini cheaguri de sânge mai mari decât o monedă;
  • Zona vaginală emană mirosuri neplăcute. Asta nu înseamnă că trebuie să miroasă a flori de primăvară, însă un miros anormal din acea zonă nu este un semn bun;
  • Nu sângerezi deloc;
  • Ai febră mai mare de 38,3 grade Celsius;
  • Zona inghinală este roșie și umflată și există scurgeri neobișnuite. S-ar putea ca acestea să fie semnele unei infecții;
  • Urina este închisă la culoare, ai dificultăți la urinare sau senzație de arsură. Acestea pot apărea pe fondul deshidratării, a unei infecții sau a unei alte complicații.

 

Nu renunța la alăptat

Alăptatul poate fi dificil. Poate chiar mai complicat decât te-ai aștepta, iar dacă îl adaugi la lucrurile care vin peste tine în primele săptămâni de după naștere, este firesc să te simți copleșită. Este normal să simți durere în zona sfârcurilor și la fel de normal este ca bebelușul să se hrănească atât ziua, cât și noaptea.

Dacă ai probleme cu alăptarea poți apela cu încredere la dispozitive sau produse pentru stimularea lactatiei. Acestea sunt atestate de ginecologi din întreaga lume și te pot ajuta să îți hrănești puiul. Este mai greu în primele 2-3 săptămâni. După aceea vei ajunge să te obișnuiești și să te bucuri că cel mic va beneficia de nutrienții transmiși prin laptele matern.  

Nu merge la piscină și nu face baie în cadă

Evitarea piscinei este recomandată mai ales din considerente practice. Zona unde a fost placenta trebuie să se vindece, iar expunerea la apă poate crește riscul de acumulare a bacteriei. Acest lucru se poate întâmpla deopotrivă la piscină sau în cada din propria baie. Cel mai bine este să faci dușuri rapide, nici prea calde, nici prea reci. Totuși, când poți reveni în piscină? Răspunsul la această întrebare este atunci când îți va spune doctorul, însă nu mai devreme de șase săptămâni.

Nu folosi tampoane

Rănile asociate placentei persistă cel puțin șase săptămâni după naștere, astfel că este indicată evitarea folosirii tampoanelor pentru cel puțin două luni. De asemenea, trebuie să iei în calcul și riscul de a introduce bacterii în vagin, căci pot contribui la apariția infecțiilor.

Nu evita drumurile la toaletă

Dacă în privința scaunului ar trebui să lași lucrurile să decurgă de la sine, fără să te forțezi, în cazul micțiunii este recomandat drumul la toaletă la fiecare 2-3 ore.

Vezica urinară este afectată și ea la naștere, astfel că nu trebuie să lași să se adune urina. Dacă totuși ai dureri sau senzația de arsură la urinare, vorbește despre acest lucru cu medicul pentru a-ți recomanda o modalitate de calmare a acestor neplăceri.

Nu ține dietă pentru a scăpa de kilogramele acumulate în sarcină

După sarcină te vei simți balonată, picioarele vor fi umflate și te vor durea. Deși îți vei dori să scapi de kilogramele acumulate, este nerealist să te aștepți să arăți ca înainte de sarcină. Ia o pauză, bucură-te de această perioadă. Ai adus pe lume un omuleț, iar acest lucru este cu mult mai impresionant decât să porți bikini la patru săptămâni după naștere. 

Hrănește-te corect, deoarece de alimentația ta depinde calitatea laptelui produs pentru prichindel. De asemenea, ai nevoie de o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru a înlocui sângele pierdut și pentru a-ți reface energia necesară pentru a avea grijă de cel mic. Odată ce te-ai adaptat vieții de proaspăt mămică, iar zona intimă s-a vindecat, te poți gândi să iei măsuri pentru a slăbi.

Perioada de după naștere este dificilă mai ales în primele săptămâni. Ai grijă de bebeluș și ai grijă de tine, de corpul și de sănătatea ta. Acordă atenție alimentației, deoarece astfel vei avea grijă ca cel mic să aibă o imunitate bună și să se dezvolte armonios.

Sursa foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies