Ce se intampla in corpul tau cand nu dormi suficient


Cand nu dormi suficient esti morocanoasa, ametita si nici macar tu nu te recunosti. Stiai insa ca dincolo de reactiile temporare, care iti trec dupa cateva ore de odihna, lipsa de somn poate avea efecte extrem de nocive asupra sanatatii tale?


Iata ce se poate intampla cu mintea si corpul tau cand nu dormi suficiente ore, potrivit HuffingtonPost.

Dupa o noapte pierduta...

- iti cresc senzatia de foame si pofta de mancare; cu cat esti mai obosita, cu atat simti nevoia sa mananci mai multe alimente bogate in calorii, precum si carbohidrati nesanatosi.

- cresc sansele sa suferi un accident; daca dormi sase sau mai putin de sase ore pe noapte, ochii tai tind sa oboseasca mai repede si sa functioneze deficitar, aceste probleme putand duce la accidente de masina si nu numai.

- arati, fizic, tot mai rau; somnul de frumusete nu este doar un mit, este o realitate pentru doamnele si domnisoarele care vor sa evite neplacutele si inesteticele cearcane. Studille efectuate in marile centre de cercetare din Europa au ajuns unanim la concluzia ca persoanele care dorm mai putin au o piele vizibil mai imbatranita si ca sunt considerate mai putin atragatoare de cei din jur.

- cresc sansele sa racesti si sa te imbolnavesti; nu mai este un mister pentru nimeni ca somnul ajuta la intarirea sistemului imunitar. De altfel, un studiu efectuat de cercetatorii de la Carnegie Mellon a aratat ca cei care dorm mai putin de 7 ore pe noapte racesc mai usor decar restul.

- se deterioreaza tesutul creierului; chiar si o noapte alba cauzeaza pierderea tesutului creierului arata o cercetare recenta bazata pe analiza sangelui si a unor molecule din aceasta parte importanta a sistemului nervos central.

- te emotionezi mai usor; dupa mai multe ore nedormite, centrii creierului responsabili de emotii devin mai sensibili cu 60% decat in mod normal. 

- iti pierzi concentrarea si incepi sa ai probleme cu memoria; oboseala te impiedica sa te concentrezi si sa retii pana si cele mai de baza informatii. Daca uiti mereu unde ti-ai pus cheile sau unde ti-ai parcat masina, tine minte ca din cauza lipsei de somn apar aceste probleme.

Dupa mai multe nopti pierdute...

- creste riscul de a face un atac cerebral; aceasta problema apare mai ales in randul persoanelor de varsta medie si inaintata.

- creste riscul de a deveni obeza; intre lipsa cronica de somn si o luare in greutate semnificativa exista o legatura directa, spun medicii. Lipsa de somn nu numai ca iti creste pofta de mancare si nevoia de a consuma alimente nesanatoase, dar amplifica si producerea anumitor hormoni care cauzeaza ingrasarea.

- creste riscul de imbolnavire de cancer; dintre 1.240 de participanti supusi la o colonoscopie, peste 50% dintre cei care au recunoscut ca dorm mai putin de 6 ore pe noapte au fost diagnosticati cu potential ridicat de imbolnavire de cancer.

- te poti imbolnavi de diabet; prea putine, dar si prea multe ore de odihna pot duce la imbolnavirea de diabet. Fara somn, nivelul hormonilor din organism creste, iar cantitatea de insulina se poate modifica pana la punctul in care persoana deprivata de odihna se poate imbolnavi.

- creste riscul de a capata o boala de inima; lipsa de somn mareste tensiunea arteriala, colesterolul precum si ritmul de coagulare a sangelui. Cu alte cuvinte, riscul de a face un infarct sau un atac de cord creste considerabil pentru cei care nu dorm suficient.

FOTO: HuffingtonPost

  • Ce se intampla in corpul tau cand nu dormi suficient

related posts

Modifică setările cookies