Ce trebuie sa stii inainte sa tii o dieta fara gluten


Numeroase vedete de la Hollywood au declarat ca urmeaza o dieta fara gluten, fie pentru ca sufera de o intoleranta sau pentru ca vor sa slabeasca. Iata insa niste lucruri mai putin stiute despre acest regim alimentar.


Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Deoarece in SUA exista multe cazuri de intoleranta la gluten, se pare ca 30% din populatia adulta urmeaza un regim alimentar care exclude aceasta proteina.

1. Aproximativ 1 din 133 de persoane sufera de boala celiaca, o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. De asemenea, aproximativ 0,4% din populatia Americii e alergica la grau, potrivit unui studiu din 2006. In cazul acestora, reactia la grau (care contine gluten) include probleme la nivelul pielii, sistemului respirator si gastrointestinal.

2. Este indicat sa consulti un medic inainte sa urmezi o dieta fara gluten. Daca slabesti fara motiv, ai deficiente de fier, esti anemica sau mai cunosti un membru al familiei care sufera de boala celiaca, ar fi mai bine sa vorbesti cu un specialist inainte sa iti prescrii singura un regim alimentar.

3. Nu trebuie sa eviti toate cerealele. Exista, din fericire, cateva exemple de cereale care nu contin gluten. Acestea includ quinoa, stirul, hrisca si meiul. Le poti gasi la magazinele de produse naturiste.

4. Chiar daca urmezi o dieta fara gluten, asta nu inseamna automat ca vei slabi. Daca renunti la carbohidratii complecsi, ca prajiturile, pastele sau biscuitii in favoarea cerealelor integrale, neprocesate, te vei simti mai usoara, mai satula fara sa mananci mai mult, vei avea mai multa energie si vei slabi. Dar daca inlocuiesti produsele care contin gluten cu altele fara gluten risti sa ingerezi mai mult zahar si mai multe grasimi (si, deci, calorii).

5. Daca ai probleme dermatologice si renunti la gluten, s-ar putea ca acestea sa dispara. Deseori probleme ale pielii ca eczemele sau psoriazisul pot sa se imbunatateasca datorita unei diete fara gluten. Cu toate acestea, cercetatorii n-au putut inca sa demonstreze daca acest lucru se datoreaza doar glutenului sau daca e vorba doar de trecerea de la mancarea procesata, la una mai sanatoasa.

related posts

Modifică setările cookies