Ce trebuie să știm despre îngrijirea orală și controalele recomandate în timpul sarcinii


Șerban Atanasiu, medic stomatolog, specializat în implantologie, vorbește pentru Perfecte.ro despre îngrijirea orală și controalele recomandate în timpul sarcinii. 


Sarcina este o stare fiziologică dinamică, caracterizată de foarte multe schimbări. Partea de îngrijire orală presupune o atenție deosebită alături de procedurile dentare.

Asta pentru că există anumite proceduri care se recomandă DOAR în anumite trimestre ale sarcinii, la fel cum există și anumite contraindicații medicamentoase. Ține de datoria medicilor stomatologi să se asigure că femeile însărcinate sunt educate să solicite consiliere și examinare pentru sănătatea orală de îndată ce află că sunt însărcinate, atât pentru prevenție cât și pentru îngrijire.  
 
Modificările hormonale care apar în timpul sarcinii duc la schimbări în tot corpul mamei, inclusiv în cavitatea bucală. Creșterea secreției hormonilor sexuali feminini, a estrogenului și a progesteronului, este importantă pentru evoluția normală a unei sarcini. Aceste schimbări pot îngreuna însă îngrijirea dentară pentru femeile însărcinate de aceea se recomandă întotdeauna un control de specialitate dacă situația o impune. 

  
Principalele afecțiuni orale care pot apărea în timpul sarcinii: 

 
Gingivita poate să apară din cauza nivelului ridicat al estrogenului care duce la o permeabilitate capilară crescută. O bună igienă orală poate ajuta la prevenirea sau reducerea severității inflamatorii generate de hormoni. Se poate întâmpla ca gingivita din timpul sarcinii să irite gingiile destul de tare, iar periajul și îngrijirea dentară de rutină să devină dureroase sau inconfortabile ceea ce poate duce chiar la o mobilitate a dinților. 
  
Sarcina în sine nu provoacă boală parodontală, ci doar agravează o afecțiune deja existentă. Deși este mai puțin frecventă, se știe că mobilitatea dentară poate crește în timpul unei sarcini târzii de aceea este extrem de importantă vizita la stomatolog imediat ce se confirmă sarcina.  


 
Greață de dimineață este o problemă des întâlnită la femei la începutul sarcinii, 66% dintre femeile însărcinate confruntându-se cu aceasta. Acizii gastrici care sunt prezenți în vărsături erodează smalțul pe suprafața interioară a dinților - cel mai frecvent pe dinții din față. Eroziunea smalțului poate fi controlată cu ușurință cu o soluție care conține bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu neutralizează acizii și previne daunele cauzate de reziduurile de pe dinți. Programările la stomatolog în prima parte a zilei ar trebui evitate din același motiv între aproximativ a 5-a săptămână de sarcină până la aproximativ săptămâna a 12-a de sarcină. 
 
Controale în sarcină 
  
Ideal ar fi ca problemele dentare să fie rezolvate înainte de sarcină pentru a reduce orice riscuri, însă consultația și tratamentul dentar pot fi realizate în deplină siguranță și pe perioada sarcinii, în special în  cel de-al doilea trimestru.
 
Igienizarea, periajul și detartrajul constituie cel mai indicat tratament profilactic pentru evitarea gingivitei și pentru menținerea sănătății cavității bucale.
  
Radiografiile de rutină ar trebui folosite selectiv și numai dacă sunt necesare, exceptând primul trimestru de sarcină. S-a demonstrat că expunerea la radiații nu afectează fătul, cu atât mai mult cu cât tehnica și aparatură evoluată de radiologie administrează astăzi o doză de radiații mult mai scăzută decât în trecut.
  
Se recomadă evitarea sau amânarea tratamentelor de albire a dinților, lucrările de tipul coroanelor dentare sau implantul dentar.



Pe parcursul sarcinii este extrem de importantă o igienă corectă, o dietă corespunzătoare și o colaborare strânsă cu medicul stomatolog pentru evitarea unor probleme sau situații neplăcute. Înțelegerea de către specialiști a schimbărilor fiziologice care stau la baza sarcinii contribuie la dezvoltarea planului de tratament și la furnizarea asistenței medicale, nutriționale și dentare necesare, precum și pregătirea profesioniștilor pentru consilierea pacientelor gravide.
 


  • Ce trebuie să știm despre îngrijirea orală și controalele recomandate în timpul sarcinii

related posts

Modifică setările cookies