Cum aflu dacă mi s-a rupt apa?


În timpul sarcinii bebelușul se află în interiorul unui sac amniotic care, pe înțelesul tuturor, este o pungă plină cu lichid, plasată în uter, având rol de protecție, hrănire și dezvoltare pentru făt.

Tag-uri: #sarcina #apa

În interiorul sacului există două membrane care formează un perete, și anume amnionul și corionul, al căror rol este de a-l menține sănătos pe bebeluș. Aceste membrane se rup în timpul travaliului, când lichidul se scurge, fiind un semn că fătul e pregătit să vină pe lume. În termeni populari acest proces e numit “ruperea apei”.  

Lichidul amniotic este vital deoarece protejează copilul de infecții, având în compoziție hormoni, celule ale sistemului imunitar și nutrienți. Mai mult decât atât, preia din organismul mamei proteine, carbohidrați, fosfolipide, lipide și electroliți. În timpul sarcinii fătul înghite și urinează lichid amniotic – astfel începând să-i funcționeze rinichii – lichid pe care îl transportă la plămânii care încep să i se dezvolte. Practic, fătul are un rol important în menținerea nivelului de lichid amniotic necesar.  

Multe mămici se îngrijorează când încep să piardă lichid amniotic, însă, pe durata sarcinii acest lucru este normal. Dacă pierderile sunt ușoare nu constituie o problemă deoarece lichidul va fi înlocuit rapid, însă situațiile grave pot cauza complicații atât pentru mamă cât și pentru făt. La începutul sarcinii în corpul viitoarei mame se produc doar câțiva ml de lichid amniotic, cantitatea maximă de aproximativ 800-1000 ml fiind atinsă după 36 săptămâni, ca mai apoi, începând din săptămâna 38, nivelul lichidului amniotic să scadă până în momentul efectiv al nașterii. Prea puțin lichid amniotic înseamnă olihidromatoza și prea mult lichid polihidromatoza. 

De cele mai multe ori este foarte greu pentru o femeie să determine cu exactitate dacă se confruntă sau nu cu pierderea lichidului amniotic, senzația de pierdere lichid apărând frecvent. Aşa că Barza vine cu o soluţie inovatoare în domeniu, respectiv Barza Amniotest - un test de screening recomandat de Societatea de Obstretică și Ginecologie care poate fi făcut la domiciliu, cu rezultat în doar 10 minute.

 

Pentru a verifica natura scurgerii, gravida va folosi absorbantul Barza Amniotest fixat pe slip (purtat ca pe un absorbant normal). Dacă culoarea absorbantului nu s-a schimbat sau a rămas galbenă după 15 minute, înseamnă că scurgerile nu sunt de natură amniotică. Dacă absorbantul își schimbă culoarea în albastru sau verde, viitoarea mămică trebuie să consulte de urgență medicul sau să se prezinte la spital.

related posts

Modifică setările cookies