Aceasta dieta "hibrid" este destul de flexibila, principalul ei scop fiind consumul de alimente neprocesate, integrale. In principiu, nu exista restrictii, ci doar o limita in ceea ce priveste asa numitele alimente "nocive".
"Dieta pegana promoveaza alimentele integrale, concentrandu-se pe selectarea alimentelor cu indice glicemic scazut si cu grasimi sanatoare si pe evitarea celor mult prea procesate si artificiale", spune nutritionistul Kara Landau.
O dieta Pegan promoveaza multe alimente integrale, se concentrează pe selectarea alimente glicemic scăzut, o serie de grasimi sanatoase si surse de proteine, și evită ingrediente rafinate sau artificiale", spune Kara Landau, Călătorind dieteticianul.
In ce consta meniul
- 75 la suta din dieta se bazeaza pe consumul de fructe si legume. Restul de 25 presupune consumul de proteina animala si grasimi "bune", precum ulei de masline, de cocos sau avocado.
- Fa-ti stocul de cereale integrale si de quinoa, cursa ta zilnica de energie si vitamina B.
- Ouale sunt permise pentru beneficiile lor: sunt hranitoare si iti asigura aportul necesar de proteine si nutrienti.
Ce nu ai voie sa mananci?
Din pacate pentru iubitorii de dulciuri, acestea sunt total interzise. Fara nicio exceptie! Cei ce promoveaza dieta PEGAN iti recomanda totusi, daca chiar nu poti sa te abtii, sa folosesti sirpopul de artar sau mierea in cantitati foarte mici daca vrei sa iti indulcesti ceaiul, de exemplu.
Sfatul nutritionistilor
Fii cat mai creativa. Incearca sa consumi proteine din smoothiuri facute din oleaginoase (nuci, caju, migdale etc) si fructe de padure. Inlocuieste traditionalul unt cu unt de migdale sau cocos si laptele de faca cu lapte de migdale.
CITESTE SI: