Un dietetician explica de ce acestea si alte erori de alimentatie sunt daunatoare atat pentru silueta, cat si pentru sanatate.
Dieteticianul Cynthia Sass a realizat un top al celor mai frecvente greseli de alimentatie care au un impact major asupra sanatatii, preluat de Huffington Post. explicand care este solutia potrivita, in fiecare caz, pentru asigurarea unei diete corecte pe termen lung.
- Sa presupui ca asa-zisele calorii "bune" nu conteaza la greutate. Fibrele integrale, desi foarte importante pentru sanatate, pot cauza castigul in greutate daca sunt consumate in cantitati mari. De exemplu, potrivit lui Sass, orezul brun, fasolea, carnea de pui, branza si sosul guacamole sunt toate benefice pentru sanatate, dar, mancate impreuna, constituie mult prea multe calorii fata de doza necesara la o singura masa. Adevarul este, spune ea, ca daca nu arzi atatea calorii cate consumi, vei lua in greutate. Chiar si fructele si legumele se transforma in grasime.
Solutia: Sa stii care ar trebui sa fie portiile zilnice din fiecare clasa de mancare. Urmatorul plan este potrivit pentru o femeie cu inaltimea de 1,62 metri si greutatea de 68 de kilograme care obisnuieste sa mearga pe jos timp de 30 de minute de la doua la trei zile pe saptamana:
- 4 portii de legume (o portie inseamna o cana)
- 4 portii de fibre integrale (o portie inseamna o felie de paine din faina integrala sau jumatate de cana de orez brun)
- 4 portii de proteine slabe (o portie inseamna 85 de grame de carne sau jumatate de cana de boabe de fasole)
- 4 portii de grasimi sanatoase (o portie inseamna o lingurita de ulei sau un sfert de avocado)
- Sa "sari" o grupa de alimente (sau trei). Multe femei tin diete "vegan" sau fara gluten, nu din motive etice sau de sanatate, ci ca sa scape de kilograme, explica Cynthia. Problema este ca, daca nu inlocuiesti proteinle, grasimile si carbohidratii pierduti - adica macronutrientii - aceste diete pot duce la castigul in greutate, oboseala, iritare si afectiuni digestive. Macronutrientii trebuie sa fie consumati cu grija: nici prea putini, nici prea multi.
Citeste continuarea pe mediafax.ro.