Chiar și cea mai sănătoasă dietă poate afecta starea de sănătate dacă mâncarea este gătită într-un mediu toxic.
Iată, conform Bright Side, care sunt cele mai periculoase vase de gătit și care sunt alternativele mai sănătoase ale acestora.
Foto: iStock
Tigăile din teflon
Sunt preferatele multora datorită materialului nonaderent, care este extrem de convenabil. De asemenea, poate fi foarte periculos. Proprietățile non-aderente ale vaselor din teflon se obțin cu ajutorul învelișului de politetrafluoroetilenă, un polimer al tetrafluoroetilenei care, la temperaturi mai mari de 300 de grade Celsius, începe să emane toxine. Într-o cantitatea mai mare, acestea pot duce la simptome asemănătoare gripei.
Un alt compus chimic care se găsește în acest tip de vase este acidul perfluorooctanoic (PFOA), recunoscut de Agenţia pentru protecţia mediului din Statele Unite ale Americii ca fiind posibil cancerigen.
Alte vase non-aderente pot să nu conțină aceste substanțe periculoase, dar sunt sigure de folosit atâta timp cât învelișul este intact.
Alternativa sănătoasă: Vasele de fontă fără smalț. Sunt ideale pentru gătit și superioare oricărui vas, fiindca nu intoxică mâncarea gătită, au un fund neaderent și, dacă sunt îngrijite cum trebuie, rezistă foarte mult timp.
Vasele de aluminiu
Nu este de mirare că vasele de aluminiu sunt des folosite. Aluminiul este un metal rezistent, ușor, versatil și reciclabil. De asemenea, poate ascunde diverse pericole.
Aluminiu este un metal neurotoxic. Un nivel ridicat de aluminiu este legat cu mai multe afecțiuni ale sistemului nervos central, inclusiv Alzheimer. Deși vasele de aluminiu au, de obicei, un înveliș, acesta se poate zgâria, eliberând în mâncare metalul toxic.
Alternativa sănătoasă: Vasele de sticlă, durabile, prietenoase cu mediul, nu rețin aromele și mirosurile.
Vasele din cupru
Vasele din cupru sunt şi ele de evitat. Cuprul este necesar în alimentaţia umană, însă limita maximă este de 10 miligrame zilnic. Atunci când gătim, o cantitate mare de cupru poate ieşi din vasul de gătit sub influenţa căldurii şi există riscul intoxicării
Alternativa sănătoasă: vasele din inox
Inoxul este stabil la temperaturi ridicate, nu eliberează substanţe nocive în alimente şi putem găsi o multitudine de forme şi modele de oale din inox în comerţ adecvate necesităţilor noastre. Alegeţi vase cu pereţi şi bază groase pentru a preîntâmpina pierderile de căldură.
Pentru a nu zgâria oalele, nu folosiţi spatule, linguri sau alte instrumente din inox şi alegeţi în schimb linguri sau spatule din lemn.
Vase cu înveliș ceramic
Par o opțiune sănătoasă, pentru că ceramica este complet sigură când este vorba de gătit. Cu toate acestea, un înveliș de ceramică poate ascunde materiale toxice, precum plumb sau cadmiu.
Alternativa sănătoasă: vasele din ceramică 100%, una dintre cele mai bune opțiuni când e vorba de gătit, chiar dacă sunt mai scumpe.