Cancerul de col uterin, un pericol care poate fi evitat cu ajutorul unei colposcopii. Afla in ce consta si cand trebuie facuta


Unul dintre cele mai delicate momente in viata unei femei este acela in care afla ca rezultatul testului Babeş Papanicolau iese modificat. Desi primul gand legat de rezultatul modificat este ca acesta poate fi cauzat de cancerul de col uterin, in realitate majoritatea rezultatelor modificate ale testului Babes Papanicolau nu sunt cauzate de cancer.


Cele mai probabile cauze ale acestor rezultate sunt inflamatiile sau infectiile genitale. Dat fiind faptul ca testul Papanicolau nu poate decat sa ilustreze potentialele probleme, nu le si diagnosticheaza, medicul ginecolog va apela la examenul numit colposcopie  

Colposcopia este o modalitate de examinare a colului uterin, mucoasei vaginale şi labiilor cu ajutorul unui microscop special numit colposcop care ajuta la determinarea anormalitatilor aparatului reproducator. Aceste anormalitati pot fi de ordin citologic sau clinic, adica anormalitati celulare şi aspect inflamat sau aspect macroscopic anormal, durere sau sângerare la contactul sexual, verificarea dupa tratamentele leziunilor precanceroase sau evaluarea preoperatorie. In cazul in care medicul descopera potentiale zone canceroase, colposcopia este insotita si de biopsie.

Riscurile pe care le implica colposcopia

Procedura prin care se face colposcopia este relativ sigura, risurile majore implicand sangerari, infectii sau durere abdominala. In timpul sarcinii, colposcopia poate cauza complicatii, inclusiv grabirea travaliului.

Cum se pregateste colposcopia?

Inaintea colposcopiei nu e necesara o pregatire speciala. Dr. Anca Doboș (medic primar dermato-venerologie, competenta in colposcopie) atrage atentia ca “Singurele aspecte de care o femeie trebuie sa tina cont atunci când planifica o colposcopie sunt: evitarea perioadei menstruatiei (este recomandata perioada dintre zilele 8-11 ale ciclului menstrual), evitarea examinarii dupa un tratament pentru infectie vaginala, cervicala sau la nivelul pelvisului si evitarea spalaturilor vaginale sau introducerii tampoanelor, cremelor sau ovulelor intravaginale inainte de acest examen”.

Care sunt metodele prin care se realizeaza investigatia?

“In primul rând, daca este nevoie de o astfel de investigatie, cel mai important este faptul ca trebuie facuta doar de câtre un ginecolog care a fost instruit cu privire la acest procedeu in prealabil. In cazul in care e necesara prelevarea biopsiei, trebuie ştiut faptul ca acest procedeu poate fi facut doar de catre un medic anatomopatolog”, explica Dr. Anca Doboș. Pozitia in care trebuie sa stea pacienta atunci când este examinata este cea de la ginecolog, iar examinarea propriu-zisa se face cu ajutorul microscopului special numit colposcop. Pentru a face mai vizibile anumite zone, adesea medicii folosesc o solutie iodata, care poate lasa urme colorate pe lenjerie.

Atentie la perioada de dupa colposcopie!

In perioada de dupa acest examen, nu trebuie sa constituie motive de ingrijorare sangerarile usoare şi o mica senzatie de discomfort pentru urmatoarele 3-5 zile. In schimb, in cazul in care modificarile iau amploare si sangerarile vaginale sunt mai mari, apare febra, sau durerea abdominala, trebuie anuntat medicul. In orice caz, in perioada cât dureaza sângerarile este recomandata evitarea duşurilor intravaginale, contactului sexual, medicatia intravaginala sau tampoanele interne

Costul acestei proceduri depinde in functie de clinica in care este facuta.

Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul: www.drdobosanca.ro

related posts

Modifică setările cookies