Cu siguranță ți s-a întâmplat de nenumărate ori să fii fascinat de zâmbetul strălucitor, perfect, al unui actor sau al unui artist. Nu mai este niciun secret faptul că actorii și artiștii celebri (dar nu numai) își schimbă complet zâmbetul cu ajutorul fațetelor dentare, obținând acel faimos zâmbet de Hollywood după doar câteva vizite la cabinetul stomatologic.
Dacă te-ai gândit vreodată să îți pui fațete dentare - foițe fine din porțelan aplicate permanent pe suprafața dinților pentru a ascunde imperfecțiunea unui dinte (culoarea, forma sau poziția), descoperă toate lucrurile pe care trebuie să le știi despre intervenția cu fațete dentare, explicate pe larg de domnul doctor Klodian Hazizi, medic specialist Estetică dentară și Endodonție, renumit pentru modul în care schimbă complet un zâmbet.
De la vedete, artiști și oameni de televiziune la oameni de afaceri sau oameni simpli, preocupați de aspectul fizic, doctorul Klodian Hazizi le oferă acestora zâmbetul la care doar au visat, un zâmbet perfect, strălucitor, de care se vor bucura mult timp, cu ajutorul fațetelor dentare.
Când sunt recomandate fațetele dentare?
Dacă nu ești mulțumit de aspectul zâmbetului tău sau îți dorești un zâmbet alb permanent, strălucitor, fațetele dentare pot fi o opțiune. De obicei, pacienții care aleg o astfel de intervenție se încadrează în două categorii. Primii sunt cei care sunt preocupați în permanență de aspectul fizic și care sunt conștienți de „puterea” zâmbetului atunci când vine vorba de relațiile cu cei din jur, și care își doresc o schimbare a zâmbetului, însă fără a avea vreo problemă estetică vizibilă, ci doar o simplă nemulțumire.
Pe de altă parte, sunt pacienții care dincolo de partea estetică, doresc să corecteze anumite probleme, precum dinți ușor strâmbi, distanțe interdentare, dinți colorați, pătați, care nu mai pot fi albiți. În ambele cazuri, intervenția cu fațete dentare este recomandată, fiind o procedură minimum invazivă.
Miranda Kerr, Jennifer Lopez sau Halle Berry sunt doar câteva vedete recunoscute pentru zâmbetul fascinant. Cum este ales noul zâmbet pentru pacient, ținând cont de faptul că acesta se va bucura de zâmbet cel puțin 15-20 ani?
În primul rând, oricât de frumos ar fi un zâmbet pe care îl admirăm la cineva, zâmbetul trebuie să fie personalizat. Foarte des vin pacienți care știu deja cum ar trebui să arate zâmbetul lor, fiind inspirați de oamenii pe care îi urmăresc. Toată lumea visează la zâmbetul acela larg, la dinți impecabili de dimensiuni medii sau mari, însă la fel ca o coafură, nici zâmbetul nu se poate potrivi tuturor.
Noi nu reproducem un zâmbet dorit de pacient dacă acel zâmbet nu i se potrivește. Zâmbetul trebuie să fie în perfectă armonie cu fața pacientului, de aceea folosim Protocolul Digital Smile Design. Imaginea pacientului este analizată în ansamblu, pornind de la personalitate, la trăsături faciale, și continuând cu analiza dentară și facială, astfel încât să obținem rezultatul perfect pentru acesta. În funcție de ceea ce pacientul își dorește și de modul în care acesta vorbește, se exprimă non-verbal, creăm un zâmbet în perfectă armonie cu chipul și personalitatea pacientului.
În plus, pentru că un zâmbet frumos este cât mai natural, realizăm fațetele dentare cu ajutorul conceptului SKYN, un concept care folosește tehnologia digitală pentru a copia forma și textura dinților naturali dintr-o bază proprie de dinți naturali frumoși. Un zâmbet perfect este acela care păstrează trăsăturile principale ale propriului zâmbet și le evidențiază într-un mod armonios, un zâmbet care pare natural.
Există vreun risc pentru pacient atunci când acesta optează pentru fațete dentare?
Unul dintre aspectele pe care le menționez încă de la prima consultație pacienților care doresc să își pună fațete dentare este faptul că este o procedură estetică ireversibilă. Astfel, atunci când optezi pentru schimbarea zâmbetului cu fațete dentare trebuie să fii sigur că îți vei dori acel zâmbet toată viața, că nu te vei plictisi de el într-un timp scurt.
În plus, pacienții trebuie să aleagă cu mare grijă medicul stomatolog la care doresc să meargă, să fie mulțumiți de rezultatele cazurilor pe care acesta le-a realizat. Dacă anumite proceduri estetice sunt ușor de corectat, fațetele dentare executate greșit sunt extrem de greu de corectat, iar aspectul estetic (pentru care se și apelează la această procedură) devine cea mai mare problemă.
O fațetă dentară aplicată ajunge să facă parte din dintele natural, de aceea trebuie să fii sigur că este ceea ce trebuie și ceea ce-ți dorești. Ai un singur set de dinți de adult pentru toată viața, de aceea trebuie să ai grijă de el și să alegi ce este cel mai bine din punctul de vedere al sănătății dentare!
Un zâmbet alb ca zăpada sau unul alb natural, ce preferă pacienții?
Este o decizie grea, pacienții își doresc întotdeauna ca dinții să arate natural, dar să fie și cât mai albi. Pentru a găsi nuanța perfectă și a evita aspectul de dinți falși, prea albi, nuanța noului zâmbet se obține după ce este analizată nuanța pielii pacientului. Creăm o nuanță de alb personalizată, pentru ca noul zâmbet să fie în deplină armonie cu aspectul acestuia.
Dacă vrei o schimbare a zâmbetului, trebuie să își pui fațete dentare pe toți dinții?
Nu, nu este nevoie să îți pui fațete dentare pe toți dinții. Fațetele dentare pot fi aplicate pe un singur dinte, pe un set de dinți sau pe toți dinții, în funcție de nevoile pacientului și de buget. Aspectul zâmbetului poate fi schimbat complet și dacă optezi pentru aplicarea fațetelor doar pe dinții frontali, însă acest aspect presupune ca ceilalți dinți să fie într-o stare perfectă, astfel încât să nu existe nicio diferență între dinții naturali și cei cu fațete.
Cum se desfășoară intervenția cu fațete dentare? Este dureroasă?
Schimbarea zâmbetului începe cu o consultație unde sunt stabilite toate detaliile legate de aspectul și funcționalitatea noului zâmbet. Se realizează un plan de tratament, se fac fotografii, radiografii și se iau amprente. Întregul protocol este digital, amprentarea manuală a fost înlocuită de cea digitală, realizată în doar câteva minute, fără nici un disconfort, astfel pacientul se bucură de confort.
Sunt realizate fațete dentare temporare, ulterior sunt pregătiți dinții pentru aplicarea fațetelor dentare permanente. Cum intervenția este minimum invazivă, în majoritatea cazurilor este nevoie de îndepărtarea unei suprafețe minime din dinte.
Intervenția nu este deloc dureroasă. Înainte de aplicarea fațetelor se utilizează o anestezie locală, astfel că pacienul nu simte nimic. Se poate resimți o sensibilitate dentară generată de cimentare, aceasta fiind o reacție naturală a dinților, însă aceasta dispare în scurt timp. În general, în mai puțin de o lună, cei mai mulți pacienți uită că au fațete dentare, resimțindu-le ca pe proprii dinți.
Fațetele dentare presupun îngrijiri speciale?
Ținând cont de faptul că vorbim despre o investiție pe termen lung, pacienții trebuie să aibă grijă de fațetele dentare dacă vor să se bucure de acestea un timp îndelungat. Nu necesită îngrijiri speciale, ci doar vizite de minimum două ori pe an la medicul stomatolog pentru control și igienizare profesională. Deși este o investiție pe termen lung, în România regăsim unele dintre cele mai accesibile costuri în ceea ce privește intervenția, spre deosebire de majoritatea costurilor practicate de țările europene.