In preajma acestei sarbatori, in SUA, are loc o adevarata desfasurare de forte pentru informarea celor care doresc sa utilizeze lentilele de contact decorative. Si asta deoarece in Statele Unite nu este legal sa vinzi sau sa cumperi lentile de contact, de orice fel, fara o reteta valabila de la un medic oftalmolog.
De ce aceste reguli stricte?
Pentru inceput, opticianul Alexandru Alecu, de la Videt.ro, ne explica ce sunt lentilele de contact si de ce trebuie sa respectam regulile de purtare. Conform Agentiei Nationale a Dispozitivelor Medicale, toate lentilele de contact sunt dispozitive medicale, care necesita o reteta medicala si niste parametri, stabiliti in urma unui consult oftalmologic.
Chiar si persoanele care nu au probleme cu vederea trebuie sa efectueze acest consult oftalmologic, pentru evaluarea starii de sanatate a ochiului, masurarea parametrilor acestuia (raza de curbura, diametrul si dioptria) si testarea catorva tipuri de lentile, din diverse materiale, si de la diversi producatori, pentru a observa cum reactioneaza ochiul in contact cu acestea.
Ce se poate intampla daca alegi sa porti lentile de contact inainte sa efectuezi un consult oftalmologic?
Riscul de a contracta o infectie corneala este de 12.5 ori mai mare cand se folosesc lentile de contact decorative, arata un studiu. Desi este o statistica destul de inspaimantatoare, lentilele decorative sunt sigure daca sunt folosite in mod corespunzator, dupa un consult oftalmologic.
Din start, trebuie sa stii ca ochii nostri sunt diferiti. Au o raza de curbura diferita si un diametru mai mare sau mai mic. Prin urmare, NU exista lentile de contact universale. Lentilele pe care urmeaza sa le cumperi trebuie sa respecte parametri ochilor tai.
Utilizarea unor lentile de contact cu alti parametri pot cauza afectiuni serioase ale ochiului, precum zgarierea corneei, infectii ale corneei, conjunctivita, probleme cu vederea sau chiar pierderea definitiva a vederii.
Ce sunt lentilele decorative si de ce trebuie sa respecte aceleasi reguli?
Lentilele decorative, numite si lentile colorate, nu corecteaza vederea, ci doar schimba culoarea ochilor. In afara de acest lucru, ele trebuie sa respecte aceiasi parametri ai ochilor (raza de curbura si diametrul). Chiar daca lentilele colorate sunt plane (nu au dioptrie), acestea nu sunt accesorii cosmetice, si trebuie achizitionate doar de la magazinele specializate si autorizate de Ministerul Sanatatii.
De cate feluri pot fi lentilele decorative si cum se poarta?
Principalul criteriu dupa care putem clasifica lentilele decorative este aspectul pe care il ofera ochilor. In acest caz putem avea:
• lentile care evidentiaza culoarea ochilor (indicate pentru cei care vor sa nuanteze culoarea deschisa a ochilor)
• lentile care schimba 100% culoarea ochilor
• lentile pentru evidentierea si iluminarea ochilor (recomandate doar pentru cei cu ochii caprui sau negri, pentru punerea in valoare a ochilor)
• lentile cu diverse imagini grafice (ex: ochi de pisica, vampir sau diverse logo-uri)
Indiferent de tipul de lentila decorativa, aceste sunt facute din acelasi material (hidrogel), care nu ofera o transmisibilitate a oxigenului foarte buna. Din aceasta cauza, medicii oftalmologi recomanda ca acestea sa NU fie purtate mai mult de 8 ore pe zi.
In niciun caz NU trebuie sa dormi cu aceste lentile. In timpul somnului, pleoapa este inchisa, iar transmisibilitatea oxigenului scade spre zero. De aici pot aparea afectiuni grave ale corneei, uneori iremediabile. Alta problema este materialul, care isi pierde din lubrifiere, iar lentila se poate lipi de cornee, cauzand leziuni grave.
Cele mai recomandate lentile decorative sunt acelea care schimba doar culoarea irisului. Fiind si cele mai cautate de catre consumatori, marii producatori de lentile de contact au dezvoltat aceata ramura iar in prezent gasim pe piata cateva branduri de lentile decorative (FreshLook, Expressions Colors sau Soflens Natural Colors).