Desi cheltuim anual sume incredibile pe diete si abonamente la sala, expertii in obezitate cred ca adevaratul motiv pentru care tot nu aratam cum ne dorim nu e ce si cum mancam si nici cate ore mergem la sala, ci…cum gandim.
“Exista un dialog non-stop intre mintea si corpul tau, dar mintea este mai importanta pentru ca ea iti dicteaza comportamentul”, spune expertul in nutritie si fitness Janet Thomson, autoarea cartii “Think More, Eat Less”.
Daca am crescut auzind ca suntem “bine facute” sau “rotunjoare” sau ca “toate regimurile de slabit sunt o prostie si nu dau rezultate”, acest mesaj persista in mintea noastra ani de zile. Fara sa realizam, legatura noastra emotionala cu mancarea devine toxica si nu mai stim sa mancam doar cand ne este foame si sa ne oprim din mancat cand ne simtim satule.
Janet crede ca putem schimba modul in care gandim si a creat un program de exercitii mentale care, conform ei, ne poate creste sansele de a deveni (si a ramane) slabe.
1. GANDESTE-TE cum vei arata si cum te vei simti la o luna dupa ti-ai atins obiectivul de kilograme – slaba si sanatoasa. Acum vizualizeaza-te 3 luni dupa acel moment si apoi 6 luni dupa. Propune-ti ca in fiecare zi sa-ti petreci 1 minut vizualizandu-te astfel, seara, inainte de culcare si dimineata, cand abia te-ai trezit. Daca generezi emotii pozitive puternice, vei incepe sa ai tot mai multa incredere in sansele tale de succes.
2. SCRIE intr-o agenda exact ce vrei sa realizezi. Asta poate insemna sa slabesti 5 sau 10 kilograme, sa incapi in blugii de acum 2 ani sau sa fii in stare sa alergi la un maraton. De asemenea, e important sa scrii cum ai de gand sa-ti indeplinesti acel tel. Ce iti propui sa mananci, cate zile pe saptamana vei merge la sala, cate lichide vei bea in fiecare zi etc. Citeste acest “contract” cu tine insati de doua ori pe zi, cu voce tare.
3. IDENTIFICA gandurile si comportamentele care, in trecut, te-au impiedicat sa-ti atingi obiectivul. Fa o lista cu lucrurile care te ingrasa (comanzi prea des pizza, mananci prea multa ciocolata etc.) si apoi noteaza-ti comportamentele alternative cu care ai de gand sa le inlocuiesti pe primele (incepi sa gatesti sanatos, mananci desert doar de 2 ori pe saptamana etc.).
4. TINE un jurnal alimentar: scris tot ce mananci, oricat de mica ar fi gustarea. Studiile arata ca un astfel de jurnal te face sa fii mai constienta cu ce mananci. Constientizarea unei probleme e primul pas spre solutionarea ei, nu-i asa?
5. PETRECE timp cu oameni care au un mod de a gandi similar cu al tau si care au reusit deja sa slabeasca. Persoanele cu care iti petreci timpul iti vor afecta direct atitudinea, pentru ca inconstientul tau va procesa experientele pe care ei ti le-au impartasit ca si ale tale.
6. RESPECTA doua reguli simple ale dietei: niciodata nu folosi mancarea ca recompensa si nu-ti interzice nimic. In cazul primei reguli, este important sa consideri mancarea ca un “carburant” pentru corpul tau, nu ca o modalitate de rasplata. Iar in cazul celei de-a doua reguli, cu cat iti interzici ceva, cu atat iti vei dori mai mult acel lucru, iar lupta psihica te va obosi mai mult decat merita.