Cum sa te feresti de infectii la piscina


Chiar si in piscinele atent ingrijite exista pericolul contactarii de infectii deoarece unii germeni sunt rezistenti la actiunea de dezinfectare si clorinare a apei. Cei mai expusi boliilor sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficitar.


"Din piscinele necorespunzator tratate cu clor sau cu alti dezinfectanti, se pot lua anumite bacterii, ciuperci, care pot sa se dezvolte in mediul vaginal. Este bine ca imediat dupa ce inotam, dupa ce iesim din apa, sa schimbam costumul de baie ud cu unul uscat. Este bine ca atunci cand avem o infectie vaginala, sa o tratam inainte de a merge la piscina", spune medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu.

Sigur ai vrea sa inoti in ele! Uite cum arata cele mai spectaculoase 8 piscine din lume

Specialistii in sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii atentioneaza ca apa din piscina si stranduri poate sa fie o sursa de microorganisme infectioase (bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci) care, patruzand in organism, pot genera o serie de infectii localizate, cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor si tubului digestiv. 

"Semnele unei infectii vaginale sunt  secretia anormala, senzatia de mancarime sau de usturime locala a vaginului sau a vulvei si posibil usturime in timpul urinarii", mai spune medicul ginecolog.

Iata ce alte boli risti sa iei de la piscina:

Pitiriazisul - este o micoza a pielii produsa de o ciuperca caracterizata prin aparitia unor pete mici de culoare cafeniu inchis, localizate cu predilectie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscina, dar si prin utiliazarea unui sezlong fara folosirea prosopului personal.

Raia si pediculoza - pot fi contractate prin folosirea prosoapelor contaminate care nu au fost spalate corespunzator. Furuncul produs de stafilococii din apa de piscina.

Mai pot aparea afectiuni oculare si otice:

Conjunctivita de piscina -produsa adesea de virusuri (adenovirusuri sau enterovirusuri) care pe langa manifestarile oculare (roseata, edeme palpebrale, dureri in ambii ochi urmate de hemoragii subconjunctivale), poate fi insotita si de alte manifestari febra, faringita sau manifestari neurologice ( radiculomielita, paralizii de neuron motor periferic) care apar la scurt timp dupa infectia conjunctivala. 

Otita de piscina - manifestata prin durere, senzatie de ureche infundata si mancarime in conductul auditiv extern, este provocata de o ciurperca microscopica prezenta in apa piscinelor.

Boli digestive manifestate adesea prin diaree - care apare mai frecvent la copii dupa ingestia de apa contaminata in care exista diversi germeni (chisti de Giardia lamblia, enterovirusuri sau bacterii).

Totodata, exista riscul aparitiei la dezinfectantii din apa, a unor reactii alergice la nivelul pielii (dermatite de contact), sau de aparitie a unor iritatii la nivelul ochilor sau a unor afectiuni (uscarea si contractarea conjunctivei, disparitia secretiei lacrimale si opacifierea corneii).

related posts

Modifică setările cookies