Cum scapam vara de transpiratie excesiva. Sfaturi de la dr. dermatolog Oana Spanu


Dr. Oana Spanu, medic specialist in dermatologie si esthetician la Academica Medical Center, ne explica de ce ajungem, uneori, sa transpiram abundant, mai mult decat limita normala li cum putem controla fenomenul destul de neplacut.

Tag-uri:

Suntem activi atat emotional, cat si fizic, activitatea zilnica presupune stress, interactionam intr-un mediu in care tinuta noastra trebuie sa fie perfecta pe tot parcursul zilei.

Care sunt cele mai afectate zone ale corpului? Cand apare transpiratia abundenta?

Transpiratia excesiva (hiperhidroza sau hipersudoratia) se manifesta cu precadere in sezonul cald, dar la unele persoane poate fi prezenta pe tot parcursul anului. Afecteaza frecvent axilele, palmele si talpile, fata si toracele (hipersudoratie localizata), insa vara este prezenta, la anumite persoane, si pe suprafata intregului corp (generalizata). Apare la adulti cu precadere, dar poate crea disconfort uneori inca din adolescenta.

Care sunt motivele pentru care apare acest fenomen? Poate transpiratia sa fie semnul vreunei boli?

Transpiratia este un fenomen normal prin care organismul uman isi regleaza temperatura (termoreglarea) si cu ajutorul careia o parte din toxine se elimina prin piele. Transpiram mai intens in zonele in care exista o densitate mai mare a glandelor sudoripare: axile, palme si talpi.

Cauza transpiratiei in exces poate fi necunoscuta (idiopatica), dar hiperhidroza se poate asocia unor tulburari metabolice (diabet), endocrinologice (afectiuni tiroidiene), insoteste modificarile hormonale corelate cu ciclul menstrual  sau perioada de menopauza la femeie.

La majoritatea oamenilor cauzele transpiratiei sunt starea de stress, anxietatea, emotiile puternice, efortul fizic sustinut sau episoadele febrile, precum si consumul de cofeina , nicotine, alcool sau al anumitor medicamente. Obezitatea este un alt factor care determina hipersudoratie.

Cum tratam transpiratia in exces?

Prima etapa consta intr-o anamneza riguroasa si un examen clinic efectuate de catre medic, pentru a identifica situatiile care provoaca transpiratia in exces, zonele unde se manifesta, dar si investigatii de laborator sau consulturi inetrdisciplinare (endocrinologie, psihiatrie).

Daca fenomenul are o intensitate redusa, este idiopatic si nu exista boli asociate, putem apela cu succes la antiperspirante din categoria  dermatocosmetice, in mod deosebit pentru zona axilelor. Acestea actioneaza pe termen scurt (pe parcursul unei zile), mecanismul fiind acela  de a reduce activitatea glandelor sudoripare, prin prezenta clorurii de aluminiu. Exista si preparate cu actiune prelungita, prescrise de medic. Au insa inconvenientul aparitiei reactiilor iritative locale sau alergice.

In anumite situatii se pot administra si medicamente care sa reduca hipersudoratia (betablocante, anticolinergice, antidepresive) numai la indicatia medicului specialist!

Alte metode, nu foarte eficiente, specifice numai anumitor zone, cu limitari si contraindicatii sunt inotoforeza, chirurgia sau folosirea radiofrecventei.

Care este cea mai eficienta metoda pentru a scapa rapid si fara riscuri de transpiratia  din axile, palme sau talpi, zonele care ne creeaza discomfort maxim in interactiunile zilnice?

Injectarea de toxina botulinica inhiba pe termen lung activitatea moderata sau intensa a glandelor sudoripare din axile, palme si talpi, prin blocarea activitatii terminatiilor nervoase simpatice asupra glandelor sudoripare . Manevra  terapeutica este complet nedureroasa in axile, se efectueaza prin microinjectii  pe zona afectata, cu  ac fin, dupa aplicarea de gheata sau a unei creme anestezice. Pacientul poate simti un usor disconfort la tratamentul palmelor sau talpilor.

Pentru identificarea corecta a zonei cu maxima activitate a glandelor sudoripare, atat in axile, cat si pe palme si talpi, inainte de injectare de marcheaza aria cu iod, talc si apoi se injecteaza in punctele cu activitate de secretie sudoripara. Rezultatul se instaleaza  treptat, incepand de la 3 zile postinjectare, efectul maxim apare pana in 2 saptamani .

Transpiratia zonei tratate este combatuta cu ajutorul toxinei botulinice pentru 6 pana la 9 luni, in functie de particularitatile individului si cauza hiperhidrozei, iar reactiile adverse sunt practic nule, daca procedura este efectuata corect.

 

Dr Oana Octavia Spanu

Medic specialist dermatolog

Centrul Medical Academica

http://www.academica-medical.ro/

  • Cum scapam vara de transpiratie excesiva. Sfaturi de la dr. dermatolog Oana Spanu

related posts

Modifică setările cookies