Cum functioneaza?
Metoda calendarului se bazeaza pe trei ipoteze:
1. ovulatia are loc la 14 zile de la inceputul menstruatiei, cu o marja de eroare de doua zile
2. sperma este viabila timp de trei zile
3. ovulul “traieste” timp de 24 de ore.
Astfel, o femeie cu ciclul care functioneaza ca un ceas elvetian nu trebuie decat sa numere din prima zi a menstruatiei pana la 14 pentru a afla cand va ovula si, apoi, sa evite contactul sexual timp de cateva zile in jurul acelei date.
Tine un jurnal
Tine un jurnal al ciclului menstrual timp de 6 luni inainte de a folosi metoda calendarului ca sa eviti o sarcina. Pentru ca fertilitatea si cotele ei maxime se bazeaza pe ritmul tau menstrual, daca nu ai un ciclu regulat e posibil sa estimezi gresit cand anume exista riscul sa ramai insarcinata.
Asadar, ia un creion si gaseste cea mai scurta perioada menstruala de-a lungul a (cel putin) 6 luni, dupa care scazi 18. Daca cel mai scurt ciclu este de 28 de zile, ramai cu 10. Numarand din prima zi a ciclului, cea de-a zecea zi este cea in care nivelul de fertilitate atinge cote maxime.
Ultima zi fertila se calculeaza scazand cifra 11 din cel mai lung ciclu. Asadar, daca acesta a durat, de exemplu, 31 de zile, ramai cu 21. Concluzionand, intre zilele 10 si 21 ale ciclului menstrual exista riscul sa ramai insarcinata, iar sexul neprotejat in aceasta perioada nu este cea mai buna idee.
Atentie daca ai un ciclu extrem de neregulat sau daca este mai scurt de 27 de zile. Metoda calendarului nu este una pe care sa te poti baza in acest caz.
Cat de eficienta este?
Majoritatea femeilor nu ovuleaza insa la fix doua saptamani de la debutul menstruatiei sau nu au cicluri regulate. De aceea, metoda calendarului nu este la fel de eficienta ca alte metode contraceptive. In medie, 25 la suta dintre cuplurile care calculeaza cu creionul pe calendar zilele sigure se vor trezi cu o sarcina nedorita.