Cum te poate ajuta un smartwatch să ai mai multă grijă de sănătatea ta


Deşi sănătatea şi starea noastră de bine ar trebui să fie o prioritate în fiecare zi, nu doar când ajungem în situaţii-limită, adevărul este că toţi avem nevoie de ajutor, cel puţin din când în când, ca să ne creăm obiceiuri sănătoase şi ca să ne menţinem în cea mai bună formă.


În era digitalului, nu ar trebui să fie neapărat o surpriză că acest ajutor poate veni de la un ceas inteligent sau smartwatch, după termenul în limba engleză. Mai mult decât un ceas obişnuit, diferit faţă de un telefon de ultimă generaţie, acest dispozitiv te poate susţine, în fiecare zi, în demersurile tale de a-ţi atinge obiectivele legate de sănătate. 

Iată cum poţi folosi şi tu un smartwatch ca să îţi reintri în formă sau ca să te bucuri de o stare cât mai bună de sănătate. 

Te motivează să faci mai multă mişcare

Este greu să-ţi impui un obiectiv dacă nu-ţi poţi măsura concret evoluţia. Aici intervine ceasul tău inteligent. Indiferent că obiectivul tău este să faci zece mii de paşi pe zi sau să vezi exact câte calorii ai ars în timpul unui antrenament cardio, un smartwatch îţi va oferi informaţiile de care ai nevoie şi statisticile care îţi arată cum ai evoluat în timp. 

Să îţi monitorizezi progresul poate fi cea mai bună modalitate de a te motiva să continui şi astfel să transformi activitatea fizică într-un obicei sănătos care face parte din rutina ta.

În plus, nu trebuie să-ţi faci griji în ceea ce priveşte utilizarea sa constantă şi felul în care se va integra în ţinutele tale mai elegante, dacă, de exemplu, vrei să-l porţi şi la birou. Există modele de smartwatch dama cu un design foarte delicat sau cu brăţări metalice, care le fac să arate exact ca un ceas clasic. 

Îţi monitorizează pulsul

Ritmul cardiac este un bun indicator al sănătăţii inimii tale. Ritmul cardiac mediu este de obicei între 50 și 100 de bătăi pe minut (bpm). Acest ritm ar trebui să fie regulat. Dacă descoperi că pulsul tău nu se înscrie în limitele parametrilor normali sau este neregulat, atunci este bine să soliciţi asistență medicală. 

Achiziţia unui ceas inteligent face posibilă monitorizarea ritmului cardiac în orice moment, de la ora de aerobic, la situaţiile de stres de la birou. Unele modele mai recente pot chiar să-ţi furnizeze și o electrocardiogramă. 

Te ajută să te odihneşti mai bine

Insomnia nu numai că îţi poate da viaţa peste cap, dar reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea fizică şi pentru echilibrul tău emoţional. Prin sistemul de măsurare a ritmului cardiac, un ceas inteligent îţi poate oferi date interesante despre calitatea somnului tău sau  poate ajuta la detectarea tulburărilor de somn. De exemplu, el poate detecta mișcările pe care le faci în somn.

Evaluându-ți ritmul cardiac în diferitele faze ale somnului, smartwatch-ul tău poate defini un tipar de comportament nocturn şi îţi poate spune dacă ai avut sau nu parte de odihna de care ai nevoie. Astfel poţi lua măsurile necesare pentru a te bucura de un somn cu adevărat odihnitor.

Te susţine în combaterea stresului

Folosind la bază aceeaşi tehnologie de măsurare a ritmului cardiac, multe modele de ceasuri inteligente îţi pot măsura şi nivelul de stres. Acest lucru este foarte important pentru persoane care suferă de probleme de sănătate pe fond nervos, dar şi pentru cele care încearcă să ţină sub control nivelul de stres. 

Dacă nivelurile ridicate de stres nu sunt luate în serios, pot exista consecinţe serioase asupra întregului organism, de la creșterea colesterolului la cea a tensiunii arteriale, ca urmare a suprasolicitarii sistemului nervos. Acești factori pot face oamenii mai predispuși la afecțiuni de sănătate, cum ar fi migrenele și bolile cardiace.

Măsurarea ritmului cardiac cu un smartwatch îţi permite să îţi monitorizezi starea generală zi și noapte. Fie sub o plapumă, fie pe terenul de sport, ceasul tău inteligent îţi poate furniza informaţii preţioase care să te ajute să iei cele mai bune decizii privind sănătatea ta.

Sursa foto: Pexels.com

related posts

Modifică setările cookies