Dam ceasurile inapoi. Cum ne pune ora de iarna in pericol sanatatea


Ca in fiecare an, ultima duminica din octombrie ne aduce ora oficiala de iarna: ora 4 dimineata devine ora 3. Somnorosii au o ora in plus de vise placute, matinalii au inca o ora de lumina dimineata. Si cam aici se opresc avantajele si incep dezavantajele: se intuneca la orele dupa-amiezii, unora le va fi greu sa se trezeasca, altora le va fi greu sa mearga la culcare mai devreme. La care se adauga depresiile, scurtarea timpului in care poti face miscare in parc si asa mai departe.


 

Ritmul biologic

Modificarea orei oficiale se rasfrange asupra organismului ca schimbarea fusului orar. Pentru cei care dorm in medie 7 ore pe noapte, dezechilibrul va fi nesemnificativ si insesizabil. Insa cei care au un mod de viata mai alert, cu putine ore de somn, cu siguranta se vor simti mai obositi decat de obicei.

 

Impact negativ

Chiar si atunci cand nu ne dam seama, ora de iarna este daunatoare pentru sanatate, sunt de parere multi specialisti. Iar statisticile inclina in favoarea lor:

• Numarul sinuciderilor creste cu 66 %.

• Numarul persoanelor depresive creste cu 8-10%.

• Numarul cazurilor de infarct se dubleaza.

• Numarul apelurilor la ambulanta creste cu 12%.

• Productivitatea muncii scade cu 10 %.

• Numarul accidentelor creste cu 29%.

Dezbaterile sunt aprinse: unii experti considera mult mai folositoare o ora in plus dupa-amiaza, cand te mai poti bucura de cateva raze de soare, foarte importante, pentru ca stimuleaza productia de vitamina D, care joaca un rol esential in absorbtia calciului si in fixarea lui in oase, precum si in reabsorbtia fosforului de catre rinichi. Mai mult decat atat, lumina soarelui stimuleaza secretia de serotonina, numita si "hormonul fericirii".

De asemenea, poti face miscare in parc sau te poti bucura de orice alta activitate in aer liber, pe lumina naturala.

Nu doar sanatatea este afectata, ci si economia si chiar natura au de suferit. Unele date arata ca schimbarea orei creste consumul energiei electrice cu 1–4 %: iarna e nevoie de incalzire si de mai multa lumina in casa, vara e nevoie de climatizare. Prin urmare, cresc si emisiile de dioxid de carbon.

Tocmai de aceea, exista tari care au renuntat la ora de iarna: este vorba despre Rusia si Ucraina.

 

Adaptare mai usoara

Culca-te mai tarziu sambata: Te vei trezi la ora cu care te-ai obisnuit si iti faci toate orele de somn. 

Obisnuieste-i si pe copii: Cei mici sunt bulversati de trecerea la ora de iarna si vor fi morocanosi sau nu vor avea pofta de mancare. Psihologii recomanda sa-i obisnuiesti incet-incet cu modificarile de orar. Ii poti pregati de schimbare avansand dinainte ora de trezire, de masa si de culcare, pana duminica. Este valabil si pentru tine.

Schimba ora de sambata seara: Se pare ca este mult mai simplu daca setezi ceasurile dupa ora noua inainte de a merge la culcare. 

Fa-ti un nou program: Oboseala care te incearca in perioada de dupa schimbarea orei trece mult mai repede daca respecti cu strictete orele de odihna si programul de culcare si trezire.

 

Ora astronomica

Primul stat care a schimbat ora a fost Germania, in timpul Primului Razboi Mondial, atunci cand tara avea nevoie sa faca economie de carbune. Curand, aceasta schimbare a fost urmata de toata Europa, apoi de Rusia si SUA.

Romania a adoptat ora oficiala de iarna si pe cea de vara in anul 1932. S-a renuntat la aceasta modificare in 1941, dar ea a fost reintrodusa in 1979. Schimbarea orei in ultima duminica din martie si in ultima duminica din octombrie a fost adoptata in 1997, dupa statele Uniunii Europene. 

In prezent, programul cu ora de vara si ora de iarna este folosit in majoritatea statelor din emisfera nordica, incluzand aici toate statele europene. Aproape toate statele din emisfera sudica au renuntat la aceasta masura.

related posts

Modifică setările cookies