Descoperire nouă a cercetătorilor. Ce se întâmplă în creierul copiilor care se uită prea mult la televizor


Copiii preșcolari care petrec prea mult timp în fața ecranelor de orice fel (televizor, mobil, tabletă, laptop) suferă un proces de modificare a creierului, arată un studiu al specialiștilor Spitalului de Copii din Cincinnati.


Reprezentanții spitalului i-au supus pe 47 de copii sănătoși cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani la o procedură de imagistică prin rezonanță magnetică, dar și la o testare cognitivă.

În urma testării, cercetătorii au putut afla cum influențează creierul timpul pe care cei mici îl petrec la televizor sau în fața calculatorului. Rezultatele arată că folosirea dispozitivelor electronice, atât de utilizate azi, afectează viteza de procesare a creierului în cazul preșcolarilor

Mai mult, copiii care petrec prea mult timp în fața televizorului și a altor gadgeturi peste recomandările medicilor ar putea avea mai târziu probleme în dezvoltarea limbajului.

Copiii care au făcut parte din acest studiu au reacționat întârziat cât li s-a cerut să numească unele obiecte arătate, ceea ce a dus la concluzia că ecranele „încetinesc” viteza de procesare a creierului.

Anumite rezultate ale cercetării au relevat că un timp îndelungat în fața televizorului afectează integritatea materiei albe a creierului, care e responsabilă de organizare, și mielinizarea, procesul de formare și acoperire a fibrelor nervoase cu mielină.

„Deși nu putem stabili încă dacă timpul petrecut în fața ecranelor cauzează aceste schimbări structurale sau implică riscuri de neurodezvoltare pe termen lung, aceste constatări justifică continuarea studiului pentru a înțelege ceea ce înseamnă și să stabilească limite adecvate cu privire la utilizarea tehnologiei”, a spus dr. John Sutton, autorul studiului, citat de eu.usatoday.com.

Cum trebuie să folosească un preșcolar tehnologia

Fiecare familie are propriile reguli în ceea ce privește timpul petrecut de copii în compania dispozitivelor electronice. Însă, specialiștii spun că deseori acestea sunt încălcate cu largul concurs al părinților.

Academia Americană de Pediatrie spune, de exemplu, că micuții care au sub 18 luni ar trebui să nu fie expuși la gadgeturi. 

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani recomandarea este ca timpul petrecut în fața televizorului sau a altor dispozitive să nu depășească o oră pe zi. Părinții sunt cei care ar trebui să stabilească, împreună cu copiii lor, momente ale zilei în care cei mici pot folosi tehnologia, sub supravegherea celor mari.

Fotografii: iStock Photo

Vezi și VIDEO: Vaccinurile, între mit și realitate

  • Descoperire nouă a cercetătorilor. Ce se întâmplă în creierul copiilor care se uită prea mult la televizor

related posts

Modifică setările cookies