Detaliile la care trebuie sa fii atenta atunci cand mergi la stomatolog. Greselile care iti pot afecta sanatatea


Numarul mare de pacienti care vin in cabinetele stomatologice determina cresterea evolutiei microbilor in spatiul acestuia, iar utilizarea instrumentelor rotative duce la imprastierea la distanta a materiilor organice ce pot fi purtatoare a diverselor forme de agenti microbieni.


Un studiu realizat de American Dental Association arata ca un procent mare de persoane diagnosticate cu afectiuni grave, cum ar fi virusurile hepatice B si C, au fost contaminate in timpul consultului stomatologic. Potrivit specialistilor americani, transmiterea microbilor este favorizata de:

- aparatele care nu au fost sterilizate corect dupa ce a fost investigat un bolnav,

- de neutilizarea manusilor chirurgicale

- de nesterilizarea corespunzatoare a intrumentalului.

Indiferent de stilul de viata si de varsta, fiecare persoana ajunge, mai devreme sau mai tarziu, la dentist. Si pentru ca multi dintre pacienti se intreaba cum se dezinfecteaza instrumentarul din cabinetele stomatologice, Dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicii Dr. Melnic, ne spune la ce trebuie sa fim atenti atunci mergem la dentist. 

Sanatatea orala este foarte importanta si are efect asupra sanatatii intregului organism. Astfel, apelam la stomatolog pentru a ne rezolva diferitele problemele ale dentitiei. Ceea ce trebuie sa avem in vedere este faptul ca o simpla vizita la medicul dentist poate insemna contaminarea cu HIV, TBC, hepatita B sau C si alte boli.

Un microb se poate transmite foarte usor de la un pacient la altul daca instrumentarul nu este corect sterilizat. De aceea, pacientii care nu sunt siguri din acest punct de vedere, ar trebui sa intrebe medicul stomatolog care este procedura de sterilizare a instrumentelor medicale.

Dr. Ion Melnic spune ca atunci cand apelam la serviciile unei clinici stomatologice trebuie sa avem in vedere faptul ca “echipamentele de protectie sunt purtatoare de microbi si virusuri, de aceea este necesara folosirea consumabilelor de unica folosinta pentru a evita raspandirea bacteriilor.  De asemenea, cele mai facile cai de contaminare sunt reprezentate de sange si saliva si este recomandat sa tineti cont de faptul ca cea mai eficienta si sigura cale de decontaminare a instrumentarului stomatologic este sterilizarea”.

Cea mai simpla si sigura modalitate de sterilizare se obtine cu ajutorul autoclavelor de clasa B. Insa, inainte de sterilizare cu autoclave, instrumentarul trebuie curatat cu dezinfectante speciale si de calitate.

“Sterilizarea instrumentelor stomatologice se face in spatii special amenajate, separate de cabinetul stomatologic. De asemenea, foarte important este faptul ca instrumentarul rotativ duce la imprastierea la distanta a materiilor organice si se contamineaza la exterior si, mai ales, in interior. Mai mult, sistemele de purificat aerul la care, in ultima vreme, au apelat multe cabinete stomatologice, creaza un climat proaspat si sanatos, filtrand si purificand aerul. Astfel, se elimina agentii patogeni daunatori din aer, confortul respiratiei fiind imbunatatit”, adauga Dr. Ion Melnic.

Pentru a se obtine eficienta de 100% a dezinfectarii suprafetelor externe este necesara utilizarea autoclavelor speciale si a sistemelor sanitare cu care fotoliile dentare sa fie dotate. Toate acestea pot preveni si elimina orice posibilitate de imbolnavire a pacientilor pe parcursul tratamentelor stomatologice. 

related posts

Modifică setările cookies