La studiu au participat 418 adulti, cu vârste cuprinse intre 55 si 80 de ani, care au urmat fie o dieta mediteraneana cu accent pe uleiul de masline, fie o dieta mediteraneana cu accent pe grasimi nesaturate, provenite mai ales din nuci, fie o dieta saraca in grasimi.
In cei patru ani care au urmat studiului, persoanele care au urmat o dieta mediteraneana - bogata in legume, cereale cu continut ridicat de fibre, peste si grasimi nesaturate, mai ales ulei de masline si de nuci, si saraca in carne rosie si lactate grase - au prezentat mai putine riscuri de a dezvolta diabet.
La patru ani de la debutul studiului, 10 - 11% dintre voluntarii din grupurile care au adoptat dieta mediteraneana au dezvoltat diabet, fata de 18% din grupul care a avut o dieta saraca in grasimi.
Dupa ce au fost luati in considerare alti factori de risc, precum greutatea, dependenta de fumat, nivelul de exercitii fizice efectuate, cercetatorii au descoperit ca dieta mediteraneana reduce cu 52% riscul de diabet comparativ cu dieta saraca in grasimi.
Citeste mai multe despre dieta mediteraneana si efectele ei pe www.mediafax.ro.