Dieta RAMADAN: De ce ar trebui sa consumi carbohidrati la cina si nu in timpul zilei


O noua dieta, inspirata de Ramadan, luna din calendarul islamic dedicata postului, demonteaza mitul potrivit caruia consumul de carbohidrati in timpul serii este cel mai periculos pentru silueta, sugerand ca o portie de paste la sfarsitul zilei are printre beneficii reducerea riscului de diabet si de boli cardiace.


O echipa de cercetatori de la Universitatea Ebraica din Ierusalim a realizat studiul dupa analizarea dietelor musulmanilor din perioada Ramadan, cand oamenii tin post in timpul zilei si mananca la cina mese bogate in carbohidrati, scrie Daily Mail. Sursa buna de energie, clasa carbohidratilor include pastele integrale, painea, orezul si boabele de fasole.


Potrivit cercetatorilor, dieta creste nivelul de satietate - sentimentul de saturare - si influenteaza producerea de hormoni asociati cu factorii de risc de atac cardiac. Ei au asigurat ca regimul este promitator pentru oamenii supraponderali care incearca sa slabeasca.


"Ideea a venit de la studiile asupra musulmanilor in perioada Ramadan, cand acestia tin post in timpul zilei si consuma seara alimente bogate in
carbohidrati, in acea perioada secretia de leptina suferind schimbari", a spus profesorul Zecharia Madar, savant sef in Ministerul de Educatie al Israelului.


La studiu au participat 78 de ofiteri de politie, care au fost supusi fie dietei Ramadan (carbohidrati la cina), fie dietei constand in pierderea controlata a kilogramelor (carbohidrati in timpul zilei). Dupa sase luni, cercetatorii au examinat efectele regimului experimental asupra secretiei a trei hormoni: leptina - hormonul satietatii, grelina - hormonul foamei, si adiponectina - hormonul care leaga rezistenta la insulina de sindromul metabolic.


Rezultatele cercetarii au aratat ca dieta experimentala a dus la schimbari pozitive in profilurile hormonale ale celor care au tinut regimul Ramadan. in comparaţie cu "grupul controlului", dieta noua a numarat printre efecte scaderea senzatiei de foame, reglarea greutatii, a circumferintei abdominale si a grasimii corporale.


Persoanele care au respectat dieta Ramadan au demonstrat, de asemenea, imbunatatiri privind nivelul de zahar si de lipide din sange si riscurile de inflamare. Studiul, publicat in jurnalele de Nutritie, Metabolism si Boli Cardiovasculare (Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases journals),  sugereaza, mai departe, ca efectele pe care le are concentrarea carbohidratilor consumati spre sfarsitul zilei ii avantajeaza pe oamenii cu risc ridicat de diabet sau de boli cardiovasculare din cauza obezitatii.


"Descoperirile reprezinta baza pentru o dieta alternativa mai potrivita pentru aceia care intampina dificultati in respectarea dietelor de-a lungul timpului. Urmatorul pas este sa intelegem mecanismele care duc la rezultatul obtinut", a explicat profesorul Madar.


sursa: mediafax
 

related posts

Modifică setările cookies