"Secretul" tine de o enzima produsa de organism atunci cand se consuma o dieta bogata in grasimi. Enzima are ca efect depunerea de tesut adipos in regiunea abdominala. Insa secretia enzimei este mai activa la femei decat la barbati, ceea ce explica de ce femeile sunt mai predispuse la ingrasare abdominala decat barbatii, atunci cand consuma cantitati mari de lipide.
Problema este ca grasimea adunata de femei in regiunea abdominala nu se depune doar subcutanat (sub piele), ci si in jurul organelor interne - asa-numita grasime viscerala, care, acumulata in cantitate mare, are un efect negativ asupra sanatatii, fiind asociata cu diabetul de tip 2, bolile cardiace si cancerul.
Studii efectuate pe soareci au aratat ca femelele modificate genetic (carora le lipsea enzima respectiva) nu depuneau tesut adipos pe abdomen, chiar daca erau hranite cu cantitati mari de grasimi. La masculii modificati genetic in acelasi mod s-a observat un efect mult mai slab pronuntat.
Rezultatele sugereaza ca factorii genetici sunt la fel de importanti ca si dieta in acumularea grasimii corporale si ca aceasta enzima, ce initiaza producerea unui hormon care controleaza constituirea tesutului adipos visceral, ar putea fi un element important in terapiile anti-obezitate destinate femeilor.
Alte experimente pe soareci au aratat ca femelele modificate genetic (care nu aveau enzima) ardeau rapid grasimile, producand astfel energie folosita pentru incalzirea corpului.
Citeste mai multe pe descopera.ro.