Ia tot ce-i mai bun din alimente! Uite 7 combinatii perfecte pentru nutritie maxima


Nu e suficient sa mananci alimente sanatoase ca sa primesti toate beneficiile lor. Unele isi pierd o parte din calitatile nutritionale prin gatire si au nevoie de combinatii cu alte ingredinete ca sa aduca beneficii maxime.

Tag-uri:

Despre legume, fructe, cafea, peste sau cerealele integrale citim zilnic cate un studiu sau cercetare care sa le evidentieze partile bune. Cafeaua imbunatateste memoria, legumele si fructele te scapa de stres, sucul de rosii creste imunitatea. Ceea ce nu se spune foarte des este ca fiecare aliment interactioneaza intr-un anumit fel cu celelalte si sufera anumite transformari in timpul gatirii. De exemplu, fasolea (bogata in fier) consumata impreuna cu branza (bogata in calciu) se vor anihila reciproc. In timp ce alte alimente se ajuta reciproc si cresc puterea de absorbtie a substantelor bune.

1. Broccoli si mustar

Broccoli contine sulforafan, o substanta care poate preveni imbolnavirea de ulcer si de cancer de stomac, dar prin gatire si procesare termica o parte din enzimele care ajuta la absorbtia acestei substante sunt distruse. Ca sa repari situatia combina broccoli cu boabe de mustar care aduc o doza in plus de enzime si te vor ajuta sa absorbi mai bine sulforafanul, spune un studiu publicat in 2011 in Jurnalul Britanic de Nutritie.

2. Cafea si zahar

Nu bei cafeaua neagra! Felicitari pentru ca asta inseamna ca vei fi mai productiv la locul de munca, spune un studiu publicat in 2010, in Statele Unite. Cercetatorii au observat ca atunci cand voluntarii au baut cafea indulcita cu zahar anumite regiuni ale creierului responsabile cu atentia au functionat mai bine, spre deosebire de cazul in care au baut cafea neagra. Daca nu esti fan al cafelei, atunci alege un ceai verde sau negru indulcit cu miere.

3. Fasole Adzuki si zemura

Esti surprins de combinatie? Nu ai de ce. Fasolea Adzuki este un soi asiatic cu boabe mici, rosii si dulci, folosita adesea in deserturile japoneze. Asa ca, alaturarea zmeurei nu este ciudata, ci chiar recomandata pentru ca in acest fel cresti puterea antioxidantilor cu 45%. Asa sustine un studiu publicat in 2011 in Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara din SUA. Iar cercetatorii sustin ca aceasta este cea mai spectacuolasa crestere din toate cele 55 de combinatii de fructe si legume incercate.

4. Somon si turmeric

Combinatia te trimite cu gandul la bucataria indiana si, pe langa faptul ca este gustoasa, are si beneficii majore in lupta impotriva cancerului. Curcuminul – substanta continuta de turmeric - are efect antioxidant, in timp ce acizii grasi Omega-3 continuti de somon protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer. Combinarea celor doua poate avea ca efect incetinirea dezvoltarii unor tumori si celule specifice cancerului de san, spune un studiu publicat in 2011 in revista online BMC Cancer. Cercetatorii cred ca acizii grasi Omega-3 ajuta celulele organismului sa foloseasca si curcuminul. Asa ca, data viitoare cand faci somon, foloseste drept condiemnt turmeric sau pudra de curry care contine aceasta mirodenie.

5.Cereale integrale si ceapa

Daca te gandesti la combinatia de la micul dejun, atunci cu siguranta nu e cea mai placuta masa. Dar daca combini faina integrala cu ceapa sau usturoi pentru un aluat de quiche sau paine, atunci parca suna un pic mai bine. Motivul pentru care aceasta combiantie este recomandata este ca usturoiul sau ceapa ajuta la absorbtia zincului si fierului din cerealele integrale. Explicatia nu este foarta clara, dar unii cercetatori sustin ca sulful din ceapa si ustuori ar ajuta procesul.

6. Fasole si verdeturi

In fasole gasesti mult fier, iar acesta este absorbit mai bine de organsim daca il ajuti cu o cantitate mai mare de vitamina C, pe care o gasesti in salate si alte legume cu frunze verzi.

7. Rosii si ulei de masline

Despre licopenul pe care il contin rosiile stie toata lumea. Este acel fitonutient care le da culoarea rosie si este un aliat in lupta impotriva aparitiei cancerului de san, a bolilor de inima sau a bolilor de plamani. Potrivit publicatiei Free Radical Biology and Medicine adaugarea uleiului de masline in felurile de mancare cu rosii, ajuta la absorbtia unei cantitati mai mari de licopen.

related posts

Modifică setările cookies