Potrivit AFP, acestea sunt rezultatele unui studiu clinic prezentat săptamâna aceasta la un congres în Statele Unite.
"Este primul studiu care arată că prin utilizarea acestei informaţii se poate ameliora speranţa de viaţă a pacientelor", a explicat pentru AFP Profesorul Jean-Yves Pierga, şef al departamentului de oncologie medicală de la Institutul Curie, unde a fost realizat studiul.
Cercetările arătaseră deja importanţa acestui test de sânge în diagnosticul şi prognosticul cancerului, însă nu şi pentru alegerea terapeutică.
Femeile care suferă de cancer de sân cu metastaze "sensibile la hormoni" (cele mai frecvente) sunt cel mai adesea tratate prin hormonoterapie, chimioterapia - responsabilă pentru numeroase efecte secundare - fiind rezervată pacientelor cu cele mai severe forme. În prezent însă,"criteriile pentru a permite medicilor să evalueze această gravitate, şi, prin urmare, alegerea terapiei, rămân neclare", sublinia într-un comunicat Institutul Curie şi Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines.
Într-un studiu clinic care a inclus 778 de paciente din circa 15 spitale franceze, jumătate au avut tratamentul ales în funcţie de evaluarea medicului, iar cealaltă jumătate în funcţie de nivelul de celule tumorale circulante (CTC).Pentru 300 dintre acestea, tratamentul indicat de nivelul de celule tumorale circulante nu corespundea cu cel pe care medicul l-ar fi ales.
Potrivit cercetătorilor, "femeile care au fost tratate cu hormonoterapie în conformitate cu recomandarea medicului, dar care au primit în cele din urmă chimioterapie din cauza nivelurilor ridicate de CTC din sânge, şi-au crescut şansele de supravieţuire".
Sursa foto:Unsplash