Controlul a fost organizat la nivel national, fiind investigati peste 400 de operatori comerciali. Dintre acestia, peste 73% au fost depistati cu probleme. In total, au fost verificate 610 tone de produs alimentare, care purtau numele de "produse traditionale". Din toata aceasta cantitate, 594 de kilograme, adica 97%, "nu se incadra in prevederile legale privind protectia consumatorilor".
Iata LISTA COMPLETA a problemelor descoperite de inspectorii ANPC:
• produsul denumit "Fasole Traditional Bob gustos" (in realitate provenit din China, fiind ambalat in Romania), denumire care induce consumatorilor ideea falsa de produs traditional romanesc;
• snack-uri din cartofi, diverse sortimente, aveau inscrisa pe ambalaj mentiunea traditional fara a fi atestate;
• „Zacusca traditionala” – denumire nejustificata utilizata pentru mai multe produse provenite de la diferiti producatori;
• covrigei superiori traditionali cu rosii, busuioc si oregano/ cu rozmarin/ cu ulei de masline/cu mac / cu tarate de grau – produs neinregistrat ca produs traditional;
• produsele comercializate sub denumirile salam de casa traditional, carnati afumati traditionali, parizer traditional, salam primavera traditional – produse neinregistrate ca produse traditionale.
• produsele „bors traditional”, „bors Daleo” care purtau ilegal titulatura de „produs traditional”.
• produse traditionale: produsele piscoturi, nuga cu alune in ciocolata, turta dulce umpluta cu jeleu de fructe ”Fata mosului”, desi in Registrul National erau inregistrate ca produse traditionale, numai sortimentele nuga cu alune si paleuri cu ciocolata;
• pliante publicitare pe care era inscris “panificatie si patiserie - produse traditionale”, respectiv “reteta bunului gust - produse traditionale”, produsele de panificatie ce prezentau in compozitie aditivi: conservant, emulgator, antioxidant;
Situatie similara s-a constatat si la produsul “Fulgi de cartofi Traditional“, desi produsul contine aditivi specifici tehnologiilor industriale, respectiv emulsificator: mono si digliceride ale acizilor grasi, stabilizator: difosfat disodic, conservant metabisulfit de sodiu, antioxidant butilhidroxianisol;
• pizza tradtionala si sandwich snitel traditional de pui, neinregistrate la nivel national;
• cozonac traditional cu nuca, desi produsul avea declarate pe eticheta ingrediente nespecifice produselor traditionale: conservanti si coloranti;
• paine traditionala feliata, produs neinscris in Registrul de Atestare a Produselor Traditionale.
Alte exemple de produse cu denumiri false, care au etichete cu termeni precum “de casa”, “ca acasa”, “taranesti”, “gust traditional”, “respecta traditia”, “natural “, “savoarea unei vechi traditii”, “reteta traditionala” “metoda traditionala”:
• compot de caise, compot de prune, fasole pastai verde, fasole pastai galbena, castraveti in otet 6-9 cm, cu mentiunea pe eticheta ca sunt obtinute “...folosind o reteta traditionala”, fara atestarea ca produse traditionale;
• cornulete cu gem, cornulete cu mere Sanziene – cu mentiunea pe ambalaj “...folosind retete traditionale anonime...”
• Franzela LIDO si paine LIDO cu faina de secara – cu mentiunea “ne-am intors la traditie“;
• paste scurte si taietei de casa – cu mentiunea ”executate dupa retete de casa traditionale respectand intocmai originalul”;
• produsul “Tarie de Bihor – bautura alcoolica distilata 37,5 vol.alc pe a carei eticheta era specificat “savoarea unei vechi traditii”.
• carnat polonez, salam de vara, carnati Apuseni si parizer de pui, aveau pe eticheta sintagma “placerea gustului traditional”;
• produsele denumite „Slanina taraneasca” si „Parizer taranesc” – contineau in lista ingredientelor: stabilizatori: polifosfati, difosfati, zaharuri: dextroza, lactoza, glucoza, agent de gelifiere: caragenan, antioxidant: erithorbat de sodiu, potentiator de gust: monoglutamat de sodiu, conservant: nitrit de sodiu, aditivi care nu erau utilizati la produsele realizate in gospodariile taranesti;
• „Salam taranesc cu sunca continea in lista ingredientelor: agent de ingrosare: caragenan, stabilizatori: polifosfati de sodiu, antioxidant...., conservant: nitrit de sodiu, colorant natural;
• „Ceafa naturala” – continea in lista ingredientelor antioxidant: ascorbat de sodiu, conservant: nitrit de sodiu;
• „Toba de casa” – continea in lista ingredientelor antioxidant: acid ascorbic, potentiator de gust: glutamat monosodic, zaharuri: citrat de sodiu;
• „Carnati ca acasa” – continea in lista ingredientelor: conservant: nitrit de sodiu;
• “Salam de casa Koket” – continea in lista ingredientelor “ ... stabilizator: difosfat de sodiu, antioxidant: acid ascorbic, potentiator de aroma: glutamat de sodiu, dextroza, colorant natural : carmin, conservant: azotit de sodiu”;
• “carnati taranesti Koket” – continea in lista ingredientelor „ ... stabilizator: polifosfat de sodiu, trifosfat de sodiu, tripolifosfat de sodiu, antioxidant:acid ascorbic, stimulator de aroma: glutamat de sodiu, zaharuri, colorant natural,.... conservant”;
• „parizer taranesc Koket” – continea in lista ingredientelor „ ... carne de pasare dezosata mecanic, proteina vegetala, stabilizator, antioxidant, stimulator de aroma”;
• „toba de casa Koket” – continea in lista ingredientelor “ ... antioxidant: acid ascorbic, ascorbat de sodiu, citrat de sodiu; potentiator de gust: glutamat de sodiu, zaharuri: dextroza, conservant: azotit de sodiu”;
• carnati de casa subtiri – continea in lista ingredientelor ”... stabilizatori: dipolifosfati de sodiu si potasiu, antioxidanti: acid ascorbic, izoascorbat de sodiu; potentiator de gust: glutamat monosodic, corector de aciditate: glucono-delta-lactona, conservant: nitrit de sodiu, colorant: carmin”;
• sunca de casa – continea in lista ingredientelor „ ....stabilizatori: polifosfati de sodiu, antioxidanti: erishorbat de sodiu, potentiator de aroma: glutamat monosodic, antiaglomerant: fosfat de calciu, conservant: nitrit si nitrat de sodiu”;
• carnati taranesti grosi – contineau in lista ingredientelor „ ...stabilizatori: dipolifosfati de sodiu si potasiu, antioxidanti: acid ascorbic, izoascorbat de sodiu, potentiator de aroma: glutamat monosodic, corector de aciditate: glucono-delta-lactona, conservant: nitrit de sodiu, colorant: carmin;
• salam de sunca taranesc – continea in lista ingredientelor „ ... zaharuri, stabilizatori, antiaglomerant, antioxidanti: acid ascorbic, ascorbat de sodiu, izoascorbat de sodiu; potentiator de aroma: glutamat monosodic, conservant: nitrit de sodiu, nitrat de sodiu si potasiu, colorant”;
• sunculita taraneasca VOINICEL – continea in lista ingredientelor „ ...stabilizatori polifosfati de sodiu, agent de ingrosare: caragenan, antioxidant: erithorbat de sodiu, corector de aciditate: citrat trisodic, potentiator de aroma: glutamat monosodic, conservant: nitrit si nitrat de sodiu”;
• sunculita taraneasca, carnati de casa, salam cu sunca taranesc “PRIMO” – contineau in lista ingredientelor „....stabilizatori: polifosfati de sodiu, antioxidant: izoascorbat de sodiu, conservant: nitrit de sodiu, gelifiant ...”;
• sunculita taraneasca – continea in lista ingredientelor: „stabilizatori, antioxidanti, corectori de aciditate, potentiatori de gust, agenti de ingrosare, antiaglomerant...”;
• salam de casa EXTRA – continea in lista ingredientelor: „regulatori de aciditate, antioxidanti, stabilizatori, conservanti”;
• carnati taranesti – contineau in lista ingredientelor: “...antioxidanti, stabilizatori, coloranti, potentiatori de aroma ...”;
• sunculita taraneasca – continea in lista ingredientelor: “...stabilizatori, agenti de gelificare, antioxidant, potentiator de gust, conservant”.
Alte nereguli constatate de inspectorii ANPC gasesti pe site-ul Stirilor ProTV.