Mihaela Bilic, care sunt cele mai bune grăsimi pentru prăjit. ”Ne întoarcem la bunici”


Mihaela Bilic, medic nutriționist, a fost invitată, recent, la emisiunea „Vorbește lumea”, de la PRO TV, unde a vorbit despre grăsimile bune și grăsimile rele. 

Tag-uri:

Mihaela Bilic a explicat diferența între grăsimile saturate și cele nesaturate. ”Există două tipuri de grăsimi și întotdeauna trebuie să ne gândim la ele prin prisma felului cum arată la temperatura camerei.

Citește și: Cum să slăbești garantat. Dieta secretă a Mihaelei Bilic

Avem un tip de grăsimi care se numesc saturate: înseamnă că sunt de origine animală în principiu și că sunt solide, tari, la temperatura ambiantă. Aici avem exemplul cel mai bun untura sau slănina. În cealaltă categorie, avem grăsimile de origine vegetală, care sunt lichide la temperatura camerei și care se numesc nesaturate. Ele sunt cele considerate sănătoase, care nu dau niciun fel de probleme pentru sănătate, pentru că așa se spune: vegetal e sănătos, animal e nesănătos. 

La grăsimile animale, saturate, există o excepție: untura de pește. Știm cu toții că se spune, mai degrabă, ulei de pește. Este o grăsime, cu toate că este animală, nesaturată, sănătoasă pentru organism. De asemenea, slănina este gustoasă, poți să o mănânci așa, crudă, pentru că are grăsimi mononesaturate așa cum găsim în uleiul de măsline. Și în partea asta, le vegetale, avem o excepție, nu știu de unde ne-a parazitat: uleiul de cocos și de palmier. Grăsimile astea vegetale, care sunt solide la temperatură ambiantă, nu sunt recomandate”. 

Mihaela Bilic a vorbit și despre cele mai bune grăsimi pentru prăjit. ”În cazul uleiului de floare soarelui, care este extrem de folosit în România, acolo avem foarte mulți acizi grași omega-6 care, spre deosebire de omega-3 din pește, este pro-inflamator. Când folosim uleiul de floarea soarelui, noi îl punem din abundență în cratiță, pe sistemul e vegetal, e sănătos. Și atunci, excesul de omega-6 din ulei se dovedește a fi mai păcătos decât dacă am mânca slănină.

Reinventăm roata și ne întoarcem la bunici. Cea mai stabilă grăsime este untura. Este grăsimea care suportă cel mai bine încălzire, chiar și peste 210 grade poți să o încălzești, fără niciun fel de problemă. Bineînțeles, varianta ei vegetală ar fi uleiul de măsline care nu numai că este scump, dar schimbă gustul. Pentru prăjit, într-adevăr, palmierul este extrem de stabil, suportă încălzirea, nu dă gust, nu face fum”. 

related posts

Modifică setările cookies