Modul in care mergi poate indica daca vei suferi de dementa la batranete


Cat de repede mergi si forta cu care strangi mana cuiva pot semnala sansele pe care le ai de a suferi de dementa la batranete, spun noi studii.


Cercetatorii de la Boston Medical Center au descoperit ca exista o legatura intre mersul lent si problemele psihice la batranete.

Oamenii de stiinta americani au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au realizat teste pe 2.400 de barbati si femei cu varsta medie de 62 de ani, care au fost urmariti timp de 11 ani.Testele au urmarit viteza de mers, fermitatea strangerii de mana, precum si functiile cognitive ale participantilor.

In timpul celor 11 ani, cercetatorii au descoperit ca 34 de oameni din esantion au inceput sa sufere de dementa si ca 70 dintre ei au avut un atac cerebral.

Astfel, s-a descoperit ca cei cu un ritm de mers mai incet au cu 1.5% mai multe sanse de a suferi de nebunie, in timp ce persoanele cu o strangere de mana ferma aveau cu 42% mai putine riscuri de a suferi un atac cerebral dupa varsta de 65 de ani.

“Fragilitatea si performantele fizice scazute ale persoanelor in varsta au fost asociate cu un risc crescut de dementa si de atac cerebral, dar pana acum nu stiam ce impact au asupra persoanelor de varsta mijlocie.”

Aceasta nu este prima data cand cercetatorii au descoperit o legatura intre mersul lent si problemele de sanatate. In 2009, o echipa de oameni de stiinta a gasit o asociere intre viteza mersului unei persoane si sansele pe care le are sa sufere in viitor de o boala de inima.

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscul de a suferi de dementa la batranete:


1.    Bea cafea decofeinizata, deoarece aceasta imbunatateste metabolismul creierului.
2.    Joaca jocuri care iti stimuleaza creierul  - puzzle-urile sau jocurile de cuvinte au amanat declinul mental al persoanelor care sufera de dementa cu cel putin un an.
3.    Mananca mai putin. Consumul unui numar mai mic de calorii poate imbunatati memoria si functiile cognitive.
4.    Mananca peste regulat. Cercetarile au demonstrat ca persoanele care consuma peste la tava sau la gratar cel putin o data pe saptamana si-au redus riscul de a dezvolta Alzheimer’s.
5.    Fa miscare. Orice forma de miscare regulata incetineste declinul cognitiv la persoanele de peste 50 de ani.
6.    Respecta planul in 6 puncte: renunta la fumat, creste nivelul de activitate fizica, controleaza-ti tensiunea arteriala si indicatorii de risc ai diabetului, fereste-te (sau trateaza-te) de obezitate si depresie.
 

related posts

Modifică setările cookies