"Monitorizarea alunitelor este foarte importanta. O data pe an, de ziua noastra, sa ne aducem aminte de pielea pe care o purtam si sa o aratam unui dermatolog. Drematologul stie sa citeasca semnele pe care pielea le arata. In cazul in care alunitele sunt active, ele sunt fie monitorizate la dermatolog cu ajutorul diascopului, fie sunt indepartate chirurgical", a spus pentru Perfecte.ro Mihaela Leventer.
Medicul dermatolog ne-a spus si care sunt semnele care ar trebui sa ne ingrijoreze: "Modificarea culorii, dimensiunii, a marginilor unei alunite sunt semne de alarma. Orice aspect straniu, deosebit, orice traumatism in urma unei zgarieri sau taieri trebuie sa duca pacientul la doctor".
Melanomul reprezinta forma cea mai agresiva a cancerului de piele. Poate aparea oriunde pe suprafata corpului, frecvent in piele aparent sanatoasa, dar si pe leziuni precanceroase, cum sunt nevii nevocelulari pigmentari (alunitele).
De aceea este indicata autoexaminarea periodica a pielii, cel putin o data pe luna, pentru a depista eventuale leziuni aparute pe piele sau modificari care au aparut la nivelul alunitelor, ce sugereaza transformare maligna: cresterea alunitei in suprafata sau in plan vertical, modificari de culoare, asimetrie, margini neregulate, prezenta ulceratiei sau a sangerarii, senzatie de prurit sau usturime. Orice modificare suspecta la nivelul pielii trebuie examinata de catre medic.