Consumul excesiv de alimente în perioada Crăciunului și a Sărbătorilor de iarnă poate fi influențat de o serie de factori psihologici și sociali. Creierul nostru reacționează la stimuli precum mirosul și aspectul hranei, eliberând neurotransmițători precum dopamina, cunoscută și sub numele de "hormonul plăcerii”, iar aceasta poate crea o legătură emoțională puternică între mâncare și starea de bine, determinându-ne să mâncăm în exces., explică specialistul.
De asemenea, acesta poate fi și un mecanism dezvoltat pe bază socială. Dacă atunci când erai mic toate rudele păreau ca sunt fericite după ce stăteau împreună și măncau timp de câteva ore, atunci creierul vede mâncatul excesiv ca pe o metodă de a depăși diferite perioade mai dificile sau de a te integra mai bine în societate., spune Costin Dămășaru.
În acest context, este crucial să ne dăm voie să simțim o paletă largă de emoții și să căutăm sprijin atunci când avem nevoie. Adesea, nostalgia și așteptările legate de Sărbătorile de iarnă pot intensifica sentimentele de singurătate. Construirea unor așteptări ridicate și dorința de a recrea magia sărbătorilor din trecut pot aduce o presiune adițională. Cu toate acestea, încercarea de a petrece momente de calitate cu cei dragi și de a împărtăși cadouri poate aduce bucurie și împlinire.
Recomandări pentru a avea mintea și sufletul liniștite de sărbători
Costin Dămășaru vine cu câteva recomandări de care să ținem seama în această perioadă a anului!
Gestionarea așteptărilor în mod realist și cu flexibilitate, prioritizarea relațiilor autentice și acordarea atenției necesare nevoilor celor apropiate pot transforma perioada sărbătorilor într-o experiență cu adevărat plăcută. Este crucial să ne permitem să spunem "nu" atunci când simțim că este necesar și să găsim momente de relaxare și reflecție în agitația specifică acestui sezon festiv. Prin a adopta o atitudine flexibilă, suntem pregătiți să facem față surprizelor și schimbărilor neașteptate, aducând un plus de magie și entuziasm în sărbătorile noastre. Totodată, este esențial să ne concentrăm pe construirea de conexiuni autentice cu cei dragi, prin gesturi sincere și timp petrecut împreună. Atingerea unui echilibru personal înseamnă și acordarea de atenție la propriile noastre nevoi, permițându-ne să ne retragem atunci când simțim că avem nevoie de momente de odihnă și introspecție în mijlocul frământării festive., încheie specialistul.
Costin Dămășaru a studiat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, SUA, în cadrul programului de Executive Education – Neuroscience for Leadership. Acolo a lucrat cu cercetători de renume la nivel global în domeniul îmbunătățirii performanței creierului uman, folosind tehnologia Brain Mapping și Brain Computer Interface.
Este Doctor în Management, licențiat în Psihologie și a obținut un Masterat în Administrarea Afacerilor. În prezent este Doctorand în Fizică, în cadrul Facultății de Științe Aplicate, din cadrul Universității Politehnica București și Masterand în Neuroștiințe Aplicate în cadrul Universidad Isabel I din Burgos, Spania.