Ginecologul Indiana Dinca ne-a explicat cum poate fi rezolvata aceasta problema a ranii de pe col. In cazul in care zona nu a fost atacata de un virus, atunci se poate face o simpla electrocauterizare. Insa daca a existat un atac viral, atunci lucrurile se complica.
“Aceasta rana pe col nu apare de la contact sexual, nu apare de la tampoane interne, de la spalaturi cu irigatorul sau de la spalaturi cu sapun. E pur si simplu o prezenta care se descopera la primul consult medical, asa ne nastem”, spune Indiana Dinca.
Este o afectiune care nu dispare de la sine, nu dispare de la medicamente locale sau orale, nu dispare cu tratament antibiotic sau cu spalaturi cu ceaiuri. Cea mai simpla solutie pentru rezolvarea acestei probleme este cauterizarea.
Inainte insa de orice interventie asupra acestei rani, trebuie facuta o analiza care depisteaza daca a avut loc un atac viral si in functie rezultat se stabileste daca s eface cauterizare sau o alt gen de interventie.
In cazul in care rezultatul analizei este unul negativ, cea mai simpla metoda de a rezolva problema este o electrocauterizare. Este o interventie care se face ambulatoriu, fara anestezie, durerea este suportabila si dureaza intre 5 si 30 de minute, in functie de marimea zonei afectate. Dupa terminarea interventiei, pacienta nu mai simte nicio durere.
Timp de aproxiamtiv o luna de zile, pacienta trebuie sa vina la pansament. Este posibil ca dupa vindecarea ranii sa fie insa nevoie de o retusare.
In cazul in care a avut loc un atac viral, atrunci cauterizarea nu mai reprezinta o solutie – trebuie “decupata” acea ectopie, iar interventia se face cu anestezie intr-un spital. Aceasta interventie are rol de tratament, dar si de biopsie. In 3-4 saptamani vine rezultatul acestui fragment de col trimis la biopsie. Daca rezultatul este unul pozitiv, atunci se trece pa o noua etapa de tratament, care poate ajunge chiar si pana la amputarea colului.
Urmareste materialul video sa afli mai multe!