Reputatul medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, Ion Bogdan Codorean, care i-a ajutat “sa se întoarcă în joc” pe Președintele României Klaus Iohannis, Cătălina Ponor, Mirel Radoi, Ciprian Marica, Alex Chipciu, Răul Rusescu, Monica Davidescu, Alina Pușcaș sau Dorian Popa, dezvăluie câteva secrete de prim ajutor, esențiale în cazul accidentelor la schi.
“Cele mai multe accidente grave la nivelul genunchiului la schi apar la viteze mici sau stând pe loc pentru că în aceste situații nu sar schiurile. La viteze mari schiurile sar și nu se mai face pârghie la nivelul genunchiului”, spune specialistul, având în vedere deschiderea noului sezon de schi.
În cazul nefericit al unui accident pe pârtia de schi, dr. Codorean recomandă: “Dacă ai o accidentare la nivelul genunchiului trebuie să te oprești din schiat, să imobilizezi genunchiul (să nu-l mai îndoi) și să te sprijini cât mai puțin în el până când ajungi la medic. Altfel, o entorsă sau o fractură mai usoară se poate transforma în ceva grav. În cazul unei entorse, genunchiul trebuie imobilizat într-o orteză fixă sau mobilă în funcție de gravitatea entorsei. Aplicațiile locale reci scad inflamația și durerea. Poate fi folosit protocolul RICE: Rest (repaus), Imobilization (imobilizare), Compresion, Elevation (ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii)”.
Prevenția este și ea foarte importantă: “Pregatirea pentru distracția pe pârtia de schi trebuie să fie una foarte serioasă și ar trebui să constea în exerciții fizice pentru încălzirea mushilor și a articulațiilor, gradul de dificultate a pârtiei alese ar trebui să fie direct proporțional cu experiența fiecăruia, iar alegerea echipamentului de schi și legăturile corect făcute joacă un rol esențial în prevenția unui accident”, explică dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, doctor în medicină, domeniul de interes in traumatologia sportivă.
Dr. Codoreanu este șeful comisiei medicale din Federația Română de Fotbal și membru în comisia medicală a Comitelului Olimpic Sportiv Român. El tratează afecțiuni ale genunchiului (ruptură de menisc, ruptură de ligament încrucișat anterior (LIA), ruptură de ligament încrucișat posterior (LIP), instabilitate, femuro- patelară), afecțiuni ale umărului și alte diverse afecțiuni.