(P) Anxietatea și simptomele ei


Foarte multe persoane se confruntă cu anxietatea la un moment dat în viață, acesta fiind un răspuns la problemele frecvente care apar la serviciu, în familie sau din punct de vedere financiar. Evenimentele din ultimul an, mai ales, au dat suficiente motive tuturor oamenilor sa fie anxioși.


Deși aceste stări sunt până la un punct normale, atunci când apar episoade de anxietate care au o amploare mai mare decât evenimentele care le-au declanșat și care aduc probleme în plus persoanei în cauza, poate fi vorba despre o tulburare anxioasă. Tulburările anxioase schimbă în totalitate viață persoanelor care se confruntă cu această afecțiune, însă pot fi gestionate corespunzător dacă se acceptă ajutorul profesioniștilor.

Așadar, când vine vorba despre anxietate, simptome declanșate de această tulburare și tratamentul care trebuie urmat, primul pas care trebuie făcut este programarea la psihoterapeut.

Anxietate – simptome frecvente

O persoană care se confruntă cu anxietatea poate avea atât simptome fizice, cât și psihice. Acestea variază și pot fi diferite în funcție de caz și în funcție de tipul tulburării anxioase. Pentru cineva care suferă de anxietate, simptome precum grijile în exces, agitație și pulsul mărit sunt prezente aproape în fiecare zi.

Iată care sunt cele mai frecvente 5 simptome pe care le au persoanele cu tulburare anxioasă!

Dificultate în a se concentra

Studiile demonstrează că dificultățile de concentrare sunt frecvente la persoanele care suferă de tulburare anxioasă. De exemplu, rezultatele unui studiu realizat pe 175 de adulți diagnosticați cu anxietate au arătat faptul că 90% dintre aceștia se confruntă cu probleme de concentrare. Un alt studiu realizat pe 157 de copii și adolescenți a arătat faptul că două treimi dintre participanți se confruntă cu aceeași problema.

Îngrijorare excesivă

Această este una dintre cele mai des întâlnite simptome și se referă la situațiile în care cineva se îngrijorează mai mult decât trebuie într-o anumită situație. De exemplu, persoanele cu tulburare de anxietate sunt îngrijorate din cauza evenimentelor cotidiene normale și în situațîi în care persoanele care nu se confruntă cu anxietatea nu ar vedea motive de panică. Grijile cauzate de anxietate sunt dificil de controlat și afectează capacitatea persoanei de a se concentra și de a duce la bun sfârșit sarcini simple.

Iritabilitate crescută

Concluziile unui studiu făcut pe aproximativ 6000 de persoane adulte arată că peste 90% dintre cei cu tulburare anxioasă experimentează și stări de iritabilitate, mai ales în perioadele în care anxietatea atinge cote maxime.

Atacuri de panică

Atacurile de panică sunt, de fapt, o formă de tulburare anxioasă, iar în aceste cazuri persoană afectată se confruntă cu sentimente copleșitoare de frică și cu senzația de pierdere a controlului. Pe lângă intensitatea psihică a momentelor în care se produc atacurile de panică, cei care trec printr-un astfel de episod vor experimenta și simptome fizice: puls rapid, tremor, senzațîi de disconfort în piept, dificultăți de respirație, amețeli și stare de greață, transpirație excesivă sau dureri de stomac.

Tulburări de somn

Când vine vorba despre anxietate, simptome precum tulburările de somn sunt extrem de frecvente. Persoană afectată poate avea probleme în a adormi sau se poate trezi în mijlocul nopțîi, fiindu-i extrem de greu să adoarmă din nou. Tulburările de somn cauzează alte probleme în timpul zilei, precum dificultatea de a duce sarcinile de la job la bun sfârșit

Persoanele care suferă de anxietate se pot confruntă și cu alte simptome, însă cele menționate anterior sunt cele mai frecvente. Câteva dintre metodele prin care stările de anxietate se pot ameliora și care pot fi încercate fără ajutor din partea unui specialist sunt: consumul de alimente sănătoase, practicarea unui sport, efectuarea de exercițîi de respirație, limitarea consumului de alcool și cafea sau renunțarea la fumat. Totuși, dacă toate acestea nu funcționează și persoană în cauza se confruntă cu simptome severe, care ii afectează viață, intervenția unui specialist, psihoterapeut sau psihiatru, este obligatorie.

related posts

Modifică setările cookies