Află ce este adevărat și ce nu despre apa carbogazoasă.
Apa minerală carbogazoasă te hidrateaza mai mult
Faptul că multe persoane susțin că apa carbogazoasă este mai potrivită pentru a potoli setea se datorează bulelor care stimulează receptorii gustului, dând o mai mare senzație de prospețime în gură. Să știi însă că și apa plată are aceeași putere de hidratare ca apa carbogazoasă.
Apa minerală carbogazoasă îngrașă
Este un mit. Apa minerală, băută în cantități mari, te poate balona, pe moment, de aici și senzația că te îngrașă. Ba, mai mult decât atât, acidul carbonic te poate ajuta să slăbești. Băută în cantități moderate, în timpul unei diete, te poate ajuta să combați senzația de foame.
Apa minerală carbogazoasă ajută la digestie
Apa carbogazoasă stimulează secreția sucurilor gastrice dar, nu este adevărat că această proprietate activează digestia.
Acest efect îl pot simți cei care suferă de o digestie lentă, nu și cei care suferă de colon iritabil, afecțiuni inflamatorii intestinale, fiindcă nu există niciun efect pozitiv în aceste situații.
În plus, poate crea tulburări persoanelor care suferă de gastrită sau reflux gastric. Pe fondul unei acidități crescute, acest tip de lichid trebuie evitat de suferinzii de ulcer gastric.
Dacă apa minerală carbogazoasă îți provoacă aceste simptome neplăcute, discută, înainte, cu medicul tău.
Apa minerală carbogazoasă este dăunătoare pentru dinți și oase
Parțial adevărat. În momentul în care dioxidul de carbon, din componența sa, întâlnește oxigenul, se formează acidul carbonic. Așadar, consumul în cantități mari, de minimum doi litri zilnic pe o perioadă îndelungată, poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății dinților. Însă, efectul este atât de subtil încât nu-i va afecta considerabil.
În ceea ce privește sănătatea oaselor, toate cercetările făcute până în prezent au demonstrat că apa minerală carbogazoasă nu are niciun efect negativ asupra densității osoase.
Apa minerală carbogazoasă crește retenția hidrică
Apa carbogazoasă conține mai multe minerale decât apa plată. Cu toate acestea, mineralele sunt anorganice și, prin urmare, nu sunt ușor asimilabile de către organism. Aceste substanțe pot contribui la retenția de apă. De aceea, nu este recomandată celor care suferă deja de această tulburare.
Alte lucruri de care trebuie să ții cont, dacă bei apă minerală carbogazoasă:
- Este indicat să bei, în paralel, și apă plată;
- Evită să adaugi, în mod constant, zeamă de lămâie, fiindcă îți poate crea disconfort gastric;
- Consum-o în timpul unei diete, ca truc pentru a elimina senzația de foame;
- Dacă ai dificultate la înghițit (dacă suferi de disfagie), apa carbogazoasă poate ameliora aceasta problemă;
Deși nu a fost demonstrat științific, e posibil ca băuturile carbogazoase, pentru unele persoane, să amelioreze disconfortul produs de constipație.
Știm că, de multe ori, „ce e mult strică“. Așa că pentru a evita ulterioare probleme de sănătate, nu-ți face o obișnuință zilnică din a bea apă carbogazoasă. Dacă ai dubii referitoare la sănătatea ta și la efectele pe care le poate avea apa minerala asupra organismului tău, consultă un medic, pe această temă.