El este compus dintr-o parte metalică, fabricată din titan, de forma unui șurub, care se fixează în osul mandibulei sau al maxilarului și pe care se atașează o coroană din material ceramic. Pentru toate componentele acestui sistem sunt alese materiale speciale care nu dăunează țesuturilor umane și nici nu provoacă reacții alergice. Cu toate acestea, la un implant dentar riscuri de luat în considerație sunt la fel de multe ca la orice altă procedură medicală și pentru a face o alegere în cunoștință de cauză, trebuie să știi exact la ce te expui înainte de a merge mai departe.
Ce riscuri trebuie să iei în calcul atunci când optezi pentru un implant dentar?
În primul rând, ca să poți beneficia la maxim de avantajele pe care le oferă un implant dentar, trebuie să îndeplinești fără excepție toate condițiile de mai jos:
- Să fi ajuns deja la maturitate, iar mandibula ta să-și fi încheiat procesul de dezvoltare;
- Să ai destul țesut osos care să asigure stabilitatea implantului;
- Să ai gingii sănătoase, care să nu prezinte leziuni în locul sau în apropierea locului unde urmează a fi inserat implantul;
- Să nu suferi de nicio boală care afectează sistemul osos și vindecarea normală a acestuia;
- Să fii apt pentru a face radiografii la nivelul cavității bucale;
- Să fii dispus să te expui la o serie de intervenții chirurgicale care se vor desfășura pe parcursul a câtorva luni, în funcție de perioada de vindecare a țesutului tău osos și a gingiilor.
În cazul în care nu îndeplinești măcar unul din criteriile de mai sus, pentru tine, din punct de vedere medical, implantul dentar presupune riscuri.
De asemenea, dacă ești fumător ar fi bine să renunți la acest obicei dinainte să începi pregătirile pentru inserția un implant dentar deoarece fumatul încetinește procesul de vindecare.
După inserarea implantului, dacă nu suferi de o boală care să împiedice procesul de vindecare cum ar fi leucemia sau diabetul, riscurile la care te expui sunt minore și de cele mai multe ori rpesupun probleme posibil de tratat. Printre cele mai des întâlnite complicații legate de implanturile dentare se numără următoarele:
- Infecții la nivelul gingiei sau osului din cauza nepregătirii corespunzătoare pentru inserarea implantului;
- Răni la nivelul gingiei din jurul implantului sau chiar zgârieturi care pot determina apariția cariilor pe dinții alăturați din cauza unei proceduri efectuate neglijent;
- Spargerea unor vase superficiale de sânge și hemoragii ușoare;
- Dureri provocate de leziuni la nivelul nervilor, mâncărimi ușoare ale gingiei, o oarecare senzație temporară de jenă sau amorțire la nivelul gurii;
- Probleme la nivelul sinusurilor când implantul se inserează în maxilar și pătrunde într-una din cavitățile sinusale.
Cum se pot evita riscurile unui implant dentar?
Toate riscurile descrise mai sus se pot diminua sau anula complet dacă apelezi la un medic stomatolog cu experiență în proceduri chirurgicale ce implică implanturi dentare.
De asemenea, o pregătire riguroasă înainte de inserția implantului poate și ea să reducă semnificativ riscul apariției problemelor de după procedura chirurgicală.
Înainte de a începe tratamentul pentru un implant dentar, este absolut necesar să faci o radiografie în locul unde acesta urmează a fi inserat pentru ca medicul tău stomatolog să se poată asigura dacă ai sau nu suficientă masă osoasă.
În plus, dacă nu ți-ai mai făcut de mult analize de sânge, chiar dacă te simți bine și aparent nu ai niciun fel de probleme de sănătate, e recomandat totuși să-ți verifici cel puțin nivelul glicemiei. Chair și fără simptomele specifice poți suferi de diabet, o afecțiune care influențează perioada de vindecare.
Dacă pe de altă parte istoricul tău medical este unul presărat cu evenimente tumultoase, este necesar să-i spui medicului tău toate bolile de care suferi, mai ales dacă acestea afectează în vreun fel mușchiul cardiac. Știind condiția ta medicală, dentistul îți poate prescrie medicamente care să te ajute cu pregătirea pentru implant, poate opta pentru o doză mai mică de anestezic în timpul operației, sau în condiții extreme, poate refuza procedura indicându-ți metode alternative pentru înlocuirea dinților pierduți și protejarea sănătății.