1. Infecțiile fungice
Infecțiile vaginale micotice afectează, potrivit statisticilor, 3 femei din 4, măcar o dată în decursul vieții. Aceste infecții sunt cauzate de multiplicarea necontrolată a unor microorganisme care trăiesc, deja, în vagin. Există unii factori care contribuie la declanșarea unei asemenea probleme: administrarea unor contraceptive orale, tratamentul cu antibiotice, sarcina, diabetul care nu este ținut sub control prin tratament medicamentos, lenjeria intimă din materiale sintetice și nu numai. Cea mai comună infecție fungică la nivelul vaginului este cea provocată de Candida Albicans.
Metode de tratament:
Pentru tratarea acestei probleme ginecologice, se folosesc tratamente antifungice - sub formă de unguent, tablete ori ovule.
2. Fibromul uterin
O altă problemă des întâlnită la femei este fibromul uterin. Acesta este o tumoră benignă frecventă, statisticile arătând că aproximativ 70% dintre femei au de-a face cu o asemenea problemă ginecologică. Fibromul este, de multe ori, depistat întâmplător, în timpul unui control de rutină. Sunt, însă, și situații în care evoluția sa poate determina o serie de simptome asociate cu creșterea dimensiunilor uterului.
Metode de tratament:
Există mai multe metode de tratament, iar medicul o alege pe cea mai potrivită în funcție de situația fiecărei paciente. Se poate administra un tratament medicamentos, care are rolul de a reduce simptomele cauzate de fibrom. Însă, principala metodă de tratament pentru o asemenea problemă este îndepărtarea chirurgicală a fibromului uterin. Vestea bună este, însă, că tehnologia de ultimă oră permite embolizarea fibromului uterin - metodă minim invazivă, care se face cu anestezie locală, în cel mult o jumătate de oră. Embolizarea unui fibromul uterin la Cluj este posibilă în cazul pacientelor care au tumori cu dimensiuni de până la 200 mm.
3. Sindromul ovarelor polichistice
Această afecțiune de natură hormonală este, adesea, întâlnită în rândul femeilor aflate înainte de menopauză. Sindromul ovarelor polichistice este caracterizat de ciclul menstrual neregulat, precum și de un nivel prea mare de hormoni masculini în organism. Ovarele femeii cu această afecțiune sunt mărite și înconjurate de mai multe chisturi de dimensiuni reduse, sub un 1 cm. Acestea eliberează, cu greutate, ovulele. Nu se cunoaște exact cauza acestei afecțiuni, însă, diagnosticarea sa precoce este importantă pentru reducerea riscului de infertilitate. Cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni sunt ciclurile menstruale neregulate dar și menstruația prelungită.
Metode de tratament:
Scopul tratamentului în acest caz este acela de a elimina, măcar parțial, efectele pe care acest sindrom le are asupra femeii. Infertilitatea este, în general, problema pentru care femeile cer ajutorul medicului și optează pentru un anumit tratament. Acneea, obezitatea și hirsutismul sunt, de asemenea, consecințe ale acestei afecțiuni, pe care femeile doresc să le trateze. Pentru reglarea ciclului menstrual la femeile care nu își doresc o sarcină, medicii recomandă contraceptivele orale ori terapia hormonală cu progesteron.
Pe de altă parte, însă, pentru stimularea ovulației, se administrează medicamente hormonale, fie pe cale orală, fie chiar injectabilă.
Stilul de viață sănătos este absolut necesar în tratarea sindromului ovarelor polichistice. Menținerea unei greutăți sănătoase prin dietă adecvată și sport este de mare ajutor femeilor care suferă de această problemă. Asta pentru că scăderea în greutate poate reduce nivelul de hormoni masculini din corp, reglând, astfel, ovulația.
Femeile se confruntă și cu alte probleme ginecologice, acestea sunt doar cele mai des întâlnite. Vestea bună este că, depistate timpuriu, acestea pot fi tratate cu ușurință, mai ales dacă reușești să găsești un medic bun. Nu lua tratamente „după ureche”, ci mergi la medicul ginecolog, imediat ce observi modificări ale ciclului menstrual ori alte simptome îngrijorătoare.