Principalul criteriu în alegerea unui aparat dentar este afecțiunea de care suferi. Medicul dentist este cel în măsură să recomande cele mai bune variante de aparat dentar, în funcție de severitatea și complexitatea afecțiunilor dentare.
Totuși, acesta reprezintă un accesoriu care va fi purtat pentru o perioadă lungă de timp, poate pe durata mai multor ani. Din acest motiv, cei mai mulți pacienți își doresc un aparat dentar cât mai estetic. În acest context, costurile diferă de la un tip de aparat dentar la altul și de la un brand la altul. Cum îl alegi pe cel potrivit?
Cântărește avantajele și dezavantajele tipurilor de aparate
Ai de ales între mai multe tipuri de aparate dentare, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.
Aparat metalic
Aparatul dentar metalic este considerat cel mai eficient model în tratarea afecțiunilor complexe ale dinților. Acesta este, însă, cel mai puțin estetic, fiind cel mai vizibil. Bracket-urile sunt din metal, dar sunt puțin mai mici față de celelalte tipuri de aparate. Un alt avantaj al aparatului dentar metalic este faptul că este cel mai ieftin. Totuși, perioada de tratament poate fi mai mare în acest caz.
Aparat ceramic
Aparatul dentar ceramic este alcătuit din bracket-uri de culoare albă, mai puțin vizibile. Așadar, acest tip de aparat se potrivește persoanelor care vor un aspect mai estetic al dinților pe perioada tratamentului. În aceste condiții, bineînțeles că și costurile sunt mai mari.
Aparate safir
Aparatul cu bracket-uri din safir este mai estetic chiar și decât aparatul dentar ceramic. Bracket-urile acestui aparat sunt transparente, fiind confecționate din cristale de ceramică monocristalină pură. Aparatul din safir este mai confortabil și mai puțin susceptibil la acumularea plăcii bacteriene. Desigur, costurile totale sunt mai mari în cazul acestui tip de aparat dentar.
Aparate linguale incognito
Aparatele linguale incognito sunt atașate pe partea linguală, din interior, a dinților. Acestea sunt cele mai discrete aparate dentare, deoarece bracket-urile nu sunt montate pe partea vizibilă a dinților. Timpul de tratament poate fi mai scurt în cazul aparatelor linguale. Pe de altă parte, aceste modele sunt cele mai scumpe.
Aparat aligner
Aparatul invizibil aligner este un aparat dentar mobil (detașabil), fără bracket-uri și sârme, ceea ce îl face mult mai confortabil și mai estetic. Acesta se aseamănă gutierelor, fiind confecționat dintr-un material transparent. Se poate îndepărta în timpul meselor și la periajul dentar. Aparatul se poartă 22 de ore pe zi și se schimbă la 2 săptămâni. Un astfel de aparat nu poate trata afectiuni complexe.
Cere sfatul medicului
Fiecare pacient are nevoi diferite. De aceea, nu trebuie să iei în considerare doar caracteristicile estetice ale unui aparat dentar. Uneori, nu poți alege orice aparat îți dorești, chiar dacă dispui de un buget substanțial. După consultul ortodontic și investigațiile stomatologice necesare, medicul va crea un plan de tratament potrivit. Acesta îți va recomanda cele mai potrivite tipuri de aparate dentare pentru problema ta.
Stabilește-ți prioritățile
Pentru a alege aparatul dentar potrivit, trebuie să îți stabilești prioritățile. Care este principalul criteriu pe care îl iei în considerare?
- Severitatea afecțiunii – cazurile complexe necesită anumite tipuri de aparate dentare. Acesta poate fi singurul criteriu după care să te ghidezi, indiferent de costuri sau aspectul estetic al aparatului. Cu alte cuvinte, prioritatea ta este corectarea dinților, iar alte criterii sunt mai puțin semnificative.
- Costurile – dacă nu dispui de un buget mare, probabil că este o problemă pentru tine achiziționarea unui aparat dentar. De aceea, cel mai important criteriu îl reprezintă costurile.
- Estetica și confortul – bineînțeles că dacă costurile nu sunt o problemă pentru tine, poți alege cel mai estetic și confortabil aparat dentar pe care medicul ți-l recomandă.
- Viteza de tratare – unele aparate pot corecta poziția dinților mai rapid decât altele. Dacă finalizarea cât mai rapidă a tratamentului este prioritatea ta, alege aparatul dentar în funcție de acest criteriu. Totuși, trebuie să ții cont că nu este întotdeauna posibil să obții un rezultat satisfăcător într-un timp scurt.
Așadar, nu e deloc simplu să alegi aparatul dentar potrivit. Discută cu medicul ortodont ca să afli care este aparatul cel mai recomandat pentru problema ta, dar și pentru prioritățile tale.