După ce europenii le-au descoperit, au ajutat la răspândirea şi cultivarea lor în întreaga Americă de Nord şi în Asia. Desigur, la vremea aceea nu se cunoşteau beneficiile nutritive enorme care astăzi le recomandă ca o parte importantă a unei diete sănătoase. Iată câteva aspecte care explica de ce ar trebui să consumăm alune, nuci şi seminţe crude.
Sunt o sursă excelentă de biotina
Din punct de vedere tehnic, biotina este o parte a complexului de vitamine B, fiind numită în trecut vitamina H. Indiferent de numele dat, biotina este un nutrient benefic pentru procesele fiziologice şi sănătate, fiind implicată în zeci de reacţii enzimatice care au loc în organism, inclusiv procese care reglează activitatea genetică.
Studiile sugerează că biotina ar putea fi benefică pentru tratarea sclerozei multiple, a diabetului şi a unor afecţiuni ale creierului. În plus, consumul unei anumite cantităţi de biotina este esenţială femeilor însărcinate. Chiar şi cea mai mică deficienţă a acesteia poate creşte semnificativ riscurile de defecte congenitale ale fătului.
Este recomandat ca adulţii să consume 30 de micrograme de biotina pe zi, iar un sfert de cană de alune, nuci şi seminţe crude conţine mai mult de 26 de micrograme, sau 88% din valoarea zilnică recomandată de biotină.
Sunt bogate în grăsimi monosaturate necesare pentru sănătatea inimii
Alunele, nucile şi seminţele sunt deseori primite negativ datorită conţinutului crescut de grăsimi. Totuşi, aceste grăsimi sunt în procent de aproape 80% nesaturate şi doar 20% saturate, ceea ce reprezintă un profil asemănător uleiului de măsline.
Pe de altă parte, grăsimile nesaturate sunt asociate cu un risc scăzut de afecţiuni cardiovasculare. Introducerea în dieta a grăsimilor nesaturate promovează procesul de curăţare a arterelor şi ajuta la menţinerea circulației sângelui şi la reducerea riscurilor de atac de cord sau accidente vasculare cerebrale.
Conţin unii dintre antioxidanţii prezenţi şi în vinul roşu
Antioxidanţii sunt o clasă de molecule care neutralizează radicalii liberi, moleculele care pot provoca daune celulelor. Studiile arată că activitatea excesivă a radicalilor liberi favorizează formarea celulelor canceroase, iar obţinerea mai multor antioxidanţi poate scădea riscul apariţiei acestora.
Vinul roşu este foarte popular pentru rolul său antioxidant, fiind o sursă excelentă de resveratrol care a fost asociat cu îmbunătăţirea circulaţiei sanguine cerebrale şi cu reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale. În mod obişnuit, consumul de alune, nuci şi seminţe asigura aportul de resveratrol, potenţând puterea antioxidanţilor.
Previn formarea calculilor biliari
După cum sugerează şi numele lor, calculii biliari sunt particule mici care se formează în vezicula biliară. Femeile supraponderale, persoanele trecute de 40 de ani şi cele cu o alimentaţie bogată în calorii şi carbohidraţi rafinaţi prezintă un risc mai mare de formare a calculilor biliari. Studiile au arătat că un consum pe termen lung de alune, nuci şi seminţe crude, şi în special de alune, scade cu 25% riscul de formare a calculilor biliari.
Conţin cupru
Cuprul este un mineral considerat un micronutrient esenţial. Cu toate că este deseori trecut cu vederea în dieta, cuprul este necesar pentru multe procese fiziologice importante. În special, cuprul este crucial pentru enzimele care asigură producţia de energie şi activitatea neuronală. În sistemul nervos, cuprul este necesar pentru ca neuronii să creeze teaca de mielina care creşte viteza de transmitere neurală.
Deficienţa de cupru este asociată cu numeroase probleme de sănătate şi poate contribui la creşterea riscurilor de boli cardiovasculare. Pe de altă parte, consumul suficient de cupru poate scădea nivelul colesterolului rău, ameliorează afecţiunile neurodegenerative precum Alzheimer şi Parkinson. Un sfert de cană de alune, nuci şi seminţe crude conţine 0.42 micrograme de cupru, adică 47% din doză zilnică recomandată.
Cum se pot consuma alunele, nucile şi seminţele crude
Pentru a beneficia de proprietăţile alunelor, nucilor şi seminţelor crude, acestea se pot adăuga uşor în alimentaţie sub formă de unt sau făină de arahide, alune sau nuci, mix de seminţe crude presărate în salate, etc. Totodată se pot utiliza pentru diverse batoane proteice, alături de smochine, curmale sau stafide.