(P) De ce tot mai multe cupluri suferă de infertilitate în 2023?


Statisticile de infertilitate la nivel mondial arată clar că un număr tot mai mare de persoane ajung să aibă această problemă de-a lungul vieții. Potrivit datelor OMS, infertilitatea afectează 1 din 6 persoane din întreaga lume. În SUA, 19% dintre femeile căsătorite, care au vârsta de cel mult 49 de ani, fără nașteri anterioare, au probleme de acest fel, respectiv nu pot rămâne însărcinate după un an de încercări.  

Tag-uri: #infertilitate

Aproximativ 10-15% dintre bărbați suferă de infertilitate 

Statisticile arată că tot mai mulți bărbați suferă de azoospermie, lipsa de spermatozoizi dintr-o probă. Dintre toate cazurile de infertilitate, un număr mare se datorează infertilității factorului masculin. Pot fi diferite cauze sau o combinație de factori precum: parametri suboptimi ai spermei, o concentrație scăzută a spermatozoizilor, o motilitate slabă a acestora, bolile infecțioase, morfologia anormală. 

Alți factori care au fost asociați cu infertilitatea sunt: volumul și vâscozitatea spermei modificate, materialul seminal anormal, cancerul testicular, anomalii ale ejaculării, varicocelul și alte boli. 

Infertilitatea feminină

 

Vârsta influențează fertilitatea la femei. Procesele sistemului reproducător la femeie sunt influențate de diverși hormoni din organism. Fondul hormonal este foarte important în fertilitatea feminină. Prin urmare, vârsta este un factor important, deoarece rezerva ovariană scade, iar cu trecerea timpului ovocitele sunt eliberate din ovare mai rar, iar ciclurile fără ovulație apar mai des.  

Fertilitatea depinde de ovulație și de alte condiții ale corpului. De exemplu, uterul trebuie să fie sănătos, la fel și colul uterin, iar endometrul trebuie să aibă o grosime suficientă pentru implantarea cu succes a embrionului, în scopul dezvoltării lui ulterioare. 

Alte cauze ale infertilității sunt:

greutatea prea mare ce poate afecta fondul hormonal;

stresul care duce la apariția dezechilibrelor hormonale;

anumite afecțiuni care afectează negativ echilibrul hormonal, cum este sindromul ovarului polichistic sau diabetul;

menopauza precoce;

bolile inflamatorii și infecțioase

anumite anomalii ale tractului genital, ale gameților masculini și feminini;

mediu vaginal acid, colpite asociate cu cervicite;

endometrioza, anomalii congenitale uterine, patologia tubară

obstrucția trompelor uterine;

chirurgia pelvină, sarcina tubară;

alte patologii imune. 

Și polipii endometriali pot fi o cauză a infertilității. Histeroscopia permite vizualizarea polipului și extragerea lui cu foarfeca sau cu ansa electrică. Pentru diagnostic și tratament poți afla imediat un preț histeroscopie și alte aspecte privind diferite proceduri. Prin histeroscopie se poate observa canalul cervical, cavitatea uterină și orificiile tubare. Metoda este folosită de medicii din clinica Embryos din București și permite vizualizarea polipilor. De asemenea, polipii pot fi și extrași cu pensa sau cu un tip de histeroscop care poate tăia și coagula, numit rezectoscop. 

Histeroscopia operatorie folosește și alte echipamente speciale, nu doar histeroscopul propriu-zis, sistemul de distensie, accesoriile, sistemul de iluminare și sistemul video. Înainte de intervenția histeroscopică este necesar un examen clinic pentru a pune un diagnostic prezumtiv, pentru depistarea unei sarcini, a unor inflamații, sângerări patologice, sau a unor boli inflamatorii cronice. 

Astfel de factori enumerați pot afecta fertilitatea feminină și trebuie eventual depistați de specialiști, dacă ele există la cuplurile ce suferă de infertilitate. Uneori problemele fertilității feminine pot fi permanente și de aceea femeile nu reușesc să rămână gravide în mod natural. Alteori, ele sunt temporare și prin eliminarea cauzelor respective se poate concepe un copil în acest mod – prin viața sexuală regulată. 

Medicii recomandă și tratamente pentru creșterea fertilității, dar și alte soluții prin care se poate avea o sarcină, cum ar fi inseminarea intrauterină sau fertilizarea în vitro. Acestea sunt soluții pentru cuplurile infertile la care nu se poate depista o cauză a infertilității, sau care au alte probleme de sănătate. Cea mai populară este metoda FIV, de fertilizare în vitro, pentru că la ea timpul până la obținerea unei sarcini este mai scurt, iar cuplul are șansa de a obține mai multe sarcini în urma unei proceduri, prin obținerea mai multor embrioni și a congelării.  

De asemenea, medicii recomandă cuplurilor cu probleme de a obține o sarcină: activitatea fizică regulată, alimentația echilibrată, viața sexuală regulată, suplimentele de vitamine, renunțarea la alcool și fumat, evitarea stresului, a consumului de cofeină. 

Clinica Embryos are o echipă de medici de succes în domeniul obstetricii, ginecologiei și reproducerii umane asistate, care pot ajuta cuplurile căsătorite să obțină sarcina mult dorită. 

  • (P) De ce tot mai multe cupluri suferă de infertilitate în 2023?

related posts

Modifică setările cookies